Psihiater odkril, kakšna vrsta vadbe nam pomaga živeti dlje

Psihiater odkril, kakšna vrsta vadbe nam pomaga živeti dlje. Znanost namreč pravi, da skrivnost dolgega življenja ni ne triatlon ne meditacija, ampak socialna povezanost.

“Socialna povezanost je izredno pomembna za naše zdravje,” pravi psihiater in profesor Harvardske medicinske fakultete Robert Waldinger.

Waldinger vodi Harvardsko študijo razvoja odraslih, najdaljšo znanstveno študijo sreče, ki je bila kadarkoli izvedena. Po mnenju psihiatra, ki je pred kratkim izdal knjigo The Good Life, je formula za zdravje in srečo odvisna od pozitivnih odnosov.

“Če se pogosto počutite izolirani in osamljeni, je to lahko enako nevarno, kot pokaditi pol škatlice cigaret na dan ali biti predebel,” opozarja Waldinger.

Čeprav smo ljudje ustvarjeni za druženje, je vadba socialne kondicije lahko težavna. Ni namreč jasnega načrta za gradnjo ali vzdrževanje trdnega družbenega življenja.

“Kot neuporabljene mišice, zapostavljeni odnosi zakrnijo,” dodaja.

Na srečo Waldingerjevi podatki kažejo na učinkovite vaje, ki jih lahko vsi uporabimo za izboljšanje socialne kondicije. Takole je videti načrt treninga, ki ga je opisal v svoji novi knjigi.

Zemljevid vašega družbenega vesolja

Waldinger svetuje, da začnete s samorefleksijo, da bi spodbudili socialno pripravljenost. Najprej ugotovite, komu namenjate čas z zapiski. Nato se vprašajte, kaj dajete in kaj prejemate, ali se dovolj zabavate s svojimi najdražjimi, ali dobivate dovolj čustvene podpore.

Osredotočite se na krepitev obstoječih odnosov

Namesto, da si prizadevate za popolno družbeno prenovo, se osredotočite na izboljšanje odnosov, ki jih že imate. Enostaven način za to je, da bližnje osebe vprašate, ali lahko kaj storite, da izboljšate vajin odnos. Na podlagi njihovih odgovorov prilagodite komunikacijo ali čas.

Rutina

Odličen način za gradnjo in ohranjanje zdravih odnosov so redni stiki. Za nekatere bosta dovolj eno ali dve srečanji na teden, medtem ko bodo drugi morda želeli načrtovati dnevne priložnosti za povezovanje.

Ustvarite nove povezave

Ena od vaj za ohranjanje socialnih mišic je širjenje mreže poznanstev, a sklepanje prijateljstev v odrasli dobi ni tako preprosto. Vključite se v dejavnost, ki vas zanima, in poiščite ljudi, ki imajo enake interese kot vi.

Delajte čustvene sklece

In končno, Waldinger svetuje redno izvajanje čustvenih sklec. To vključuje začetek pogovora z neznanci, zahvalo ali sprejemanje komplimentov. Začnite z majhnimi koraki, eno do dvema čustvenima sklecama na teden.

Ne spreglejte…

Kardiolog trdi, da je to najslabša navada za zdravje srca

Če  imate v družinski anamnezi bolezni srca ali druge srčno-žilne težave, še ne pomeni, da ste obsojeni na isto. Genetika ima pri zdravju srca pomembno vlogo, a je po ocenah strokovnjakov 90 odstotkov bolezni srca mogoče preprečiti s prehrano in zdravim načinom življenja.

Kardiolog Norman Lepor trdi, da obstaja ena razvada, ki ima lahko uničujoče učinke ne le na srce, ampak tudi na splošno zdravje… več tukaj.

Foto: Pexels

Komentar: