Psihologi opozarjajo na posledice sramotenja otroka, nikomur jih ne želite

ByA.K.

21. januarja, 2023 , ,

Psihologi opozarjajo na posledice sramotenja otroka, nikomur jih ne želite

Neželene posledice sramotenja otroka lahko starši povzročijo nezavedno. Številnim staršem se, pogosto nehote zgodi, da z določenimi besedami ali odzivom na vedenje, prizadenejo in spravijo svoje otroke v zadrego. Psihologi opozarjajo, da to lahko nanje zelo negativno vpliva.

Izrazi, kot so “vsi so dobri razen tebe”, “zakaj si poreden”, “zakaj ne moreš biti kot drugi otroci” so le nekateri izmed tistih, ki pogosto nenamerno “priletijo” od staršev. Starši pogosto ne razmišljajo o tem, kaj vpliva na psihološko in fizično stanje otroka. Takšno sramotenje nikoli ni dobra izbira, saj otroku jemljemo svobodo in dostojanstvo.

Spoznavanje primerov sramovanja in različnih načinov, kako to vpliva na otroke, je ključni korak pri zagotavljanju, da bodo starši v prihodnje zajezili to vedenje. Razmislili bodo in se odločili za ustreznejši jezik in tehnike popravljanja vedenja.

Kako pa sram vpliva na psihološko stanje otrok? Psihologi poudarjajo, da obstaja več negativnih posledic. Zadrega namreč lahko vodi v težave s samopodobo. Otrok bo tudi bolj nagnjen k spravljanju v zadrego drugih okoli sebe. Raziskave so tudi pokazale, da zadrega negativno vpliva na odnos starš – otrok.

Zaradi sramu se otroci počutijo negotove in kot, da nikoli ne morejo storiti tega, kar se od njih zahteva ali pričakuje. Po mnenju Health Harvarda lahko zadrega v otrocih prebudi občutek velike negotovosti ali dvoma v lastne sposobnosti. Namesto da bi jih motiviralo, se bodo počutili, kot da niso sposobni ničesar.

Vir Foto: Pixels

Ne spreglejte…

Pet stavkov, ki jih toksični starši govorijo svojim otrokom

Psihologinja Kamini Wood trdi, da toksični starši ne zmorejo toplega, skrbnega odnosa. Ob njih otroci doživijo zanemarjanje, marginalizacijo in čustveno manipulacijo. Slednje je pri narcističnem staršu zelo pogosto. Našteto pa ima lahko dolgoročne posledice na duševno zdravje, življenjske odločitve in odnose. Wood na svojem blogu pojasnjuje, kako lahko odraščanje s toksičnim staršem oblikuje človekovo osebnost in vedenje v odrasli dobi… več tukaj.