Puščavski prah povišal koncentracije prašnih delcev v Sloveniji

ByAna Koren

31. marca, 2024 ,
Foto: Pixabay

Puščavski prah povišal koncentracije prašnih delcev v Sloveniji

Slovenijo je ta konec tedna zajel nenavadni vremenski pojav, ko je puščavski prah iz severne Afrike dosegel širše območje Alp, vključno s Slovenijo. Dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (ARSO), Brane Gregorčič, je pojasnil, da bo prah prisoten v ozračju vse do ponedeljka, ko naj bi ga pričakovana vremenska fronta odplaknila ali odrinila proti vzhodu.

Koncentracije prašnih delcev, predvsem PM 10, so v zadnjih dneh precej povišane, kar predstavlja potencialno tveganje za zdravje ljudi. “Prašni delci so sicer prisotni v zraku zaradi različnih dejavnikov, kot so kurjenje in promet, vendar je večina trenutnih delcev v ozračju posledica prisotnosti puščavskega prahu,” je poudaril Gregorčič.

V soboto so bile koncentracije delcev PM 10 nad mejno vrednostjo 50 mikrogramov na kubični meter zraka povišane skoraj povsod po državi, pri čemer je bila najvišja dnevna vrednost izmerjena v Črni na Koroškem, kjer je znašala 102 mikrograma na kubični meter zraka. Te podatke je objavila spletna stran Arsa, čeprav še niso dokončno potrjeni.

Zaradi povišanih koncentracij prašnih delcev v zraku strokovnjaki priporočajo zmanjšanje aktivnosti na prostem. Kljub temu bo pričakovan dež v zahodni polovici Slovenije prinesel izboljšanje situacije, saj bo dež zmešan s puščavskim prahom. “Ko se bodo luže posušile, bomo lahko videli posledice,” dodaja Gregorčič, ki opozarja na edinstveno vremensko situacijo, ki je prizadela Slovenijo.

Obeti

V noči na torek se napovedujejo še nekatere padavine, možne so tudi nevihte.

Torek bo prinesel delno jasno vreme z jutranjo meglo po kotlinah. Čez dan bo spremenljivo oblačno, popoldne so možne krajevne plohe in nevihte.

Sreda obljublja zmerno do pretežno oblačno vreme, z jugozahodnim vetrom in rahlim dežjem, predvsem v zahodnih hribovitih predelih.

Vremenska slika

Nad zahodno Evropo se razteza obsežno ciklonsko območje, ki skupaj z okrepljenim vetrom iz severne Afrike in Sredozemlja prinaša topel in vlažen zrak proti Alpam.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Pexels