Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je ruski predsednik Vladimir Putin beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku dejal, da bo Moskva Minsku dobavila raketne sisteme, ki lahko nosijo jedrsko orožje.

Beloruski predsednik je na srečanju s Putinom, ki je potekalo v Sankt Peterburgu izrazil zaskrbljenost zaradi “agresivne konfrontacijske in odbojne” politike Beloruskih sosed Litve in Poljske. Putina je zato prosil, naj Belorusiji pomaga pri “simetričnem odzivu” na, kot je dejal, lete z jedrskim orožjem zavezništva Nata pod vodstvom ZDA blizu beloruskih meja.

Putin je dejal, potrebe po simetričnem odzivu trenutno ne vidi. Vendar bi lahko beloruska letala Su-25, ki jih je izdelala Rusija, po potrebi v ruskih tovarnah nadgradili.

“V Belorusijo bomo prenesli taktične raketne sisteme Iskander-M, ki lahko uporabljajo tako balistične kot križarske rakete. Tako v konvencionalni kot jedrski različici,” piše v povzetku srečanja ruskega zunanjega ministrstva.

Iskander-M, mobilni vodeni raketni sistem Nata s kodnim imenom “SS-26 Stone”, je nadomestil sovjetski “Scud”. Njeni dve vodeni raketi imata doseg do 500 km. Nosita lahko konvencionalne ali jedrske bojne glave.

“Minsk mora biti pripravljen na vse, tudi na uporabo resnega orožja za obrambo naše domovine od Bresta do Vladivostoka,” je dejal Lukašenko. Belorusijo in svojo zaveznico Rusijo je postavil pod en dežnik.

Napetosti

Napetosti med Rusijo in Zahodom se, odkar je Moskva pred štirimi meseci na Ukrajino izvedla invazijo stopnjujejo. Rusija med drugim trdi, da namerava Nato sprejeti Ukrajino in jo kot platformo uporabiti za grožnjo Rusiji. Ruska poteza ni sprožila zgolj niza sankcij z Zahoda, ampak je Švedsko in Finsko spodbudila, da sta zaprosili za pridružitev Natu.

Rusijo je v zadnjem tednu razjezila predvsem Latvija. Blokirala je tranzit blaga, ki potuje čez njeno ozemlje iz Rusije, preko Belorusije, v rusko baltsko eksklavo Kaliningrad za katerega veljajo evropske sankcije.

Rusija je to poimenovala blokada. Litva pa pravi, da vpliva le na 1 odstotek običajnega tovornega tranzita na progi, potniški promet ni prizadet.

Foto: Reuters

By A.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.