Putin bo število vojakov povečal za 15 odstotkov

Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal odlok o pomembnem povečanju števila ruskih vojaških uslužbencev za 15 odstotkov. To potezo bo izvajalo obrambno ministrstvo, ki načrtuje postopno dodajanje približno 170.000 novih pripadnikov, kar bo dvignilo skupno število na 1.320.000.

Obrambno ministrstvo je utemeljilo to odločitev kot odgovor na naraščajoče grožnje, med katerimi izpostavlja širitev zavezništva Nato. Rusija naj bi v več kot letu in pol trajajočih spopadih v Ukrajini utrpela velike izgube, čeprav natančnih številk ni objavila.

V izjavi, objavljeni na spletni strani Kremlja, je rusko obrambno ministrstvo poudarilo, da se bo število povečevalo postopoma z uporabo naborništva, ne pa mobilizacije ali sprememb v naborniškem sistemu. “Povečanje števila pripadnikov oboroženih sil Ruske federacije se izvaja postopno, na podlagi državljanov, ki izrazijo željo po služenju vojaškega roka po pogodbi,” so dodali.

Ostro povečanje števila vojaških uslužbencev je bilo pojasnjeno s “rastjo združenih oboroženih sil [Nata] blizu ruskih meja” in grožnjami, povezanimi s “posebno vojaško operacijo,” kot jo Rusija opisuje svoj konflikt v Ukrajini. Nedavno se je območje širilo na Finsko, ki ima dolgo mejo z Rusijo, in Švedsko, ki je prav tako izrazila željo po pridružitvi Nato.

Zavezništvo Nato je sporočilo, da se bo Ukrajina lahko pridružila, “ko bodo izpolnjeni pogoji,” čeprav ni navedlo natančnega časovnega okvira. Ukrajina se ne more pridružiti Natu, dokler še vedno ostaja v vojni z Rusijo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je v četrtek pozval k okrepitvam in močnejši obrambi vzdolž frontne črte z Rusijo, saj so se temperature v regiji spustile pod ledišče.

vir; Foto: Rusko Obrambno ministrstvo; Portal24