Putin izgubil zanj pomembno plinsko vojno, posledice bodo daljnosežne

ByA.K.

14. januarja, 2023 , ,

Putin je izgubil pomembno vojno, posledice bodo daljnosežne

O vojaškem porazu Rusije je prezgodaj govoriti. Toda to, da je Vladimir Putin izgubil plinsko vojno proti Nemčiji, lahko zdaj že z gotovostjo govorimo. Nemčija ima namreč največje skladiščne zmogljivosti zemeljskega plina v celotni Evropski uniji. Skladiščne kapacitete so sredi januarja, na vrhuncu kurilne sezone, še 90-odstotno zapolnjene. Pomeni: prekinitev dobave ruskega plina ni več nevarnost.

V času ruskega napada na Ukrajino pred skoraj 11 meseci je Nemčija več kot polovico svojih potreb pokrivala z ruskim plinom. Zato je bilo za Moskvo izsiljevanje Nemčije jedro gospodarskega pritiska na EU. Pritisk je bil ustvarjen z namenom spodkopavanja evropske podpore ukrajinskemu ljudstvu in njegovi vojski.

Nemčija je že pet mesecev brez Gazproma

Toda ta načrt ni uspel. Nemci ne zmrzujejo v svojih stanovanjih, ni jim treba zapirati tovarn. Tudi v uradnem Berlinu je strah, da bi lahko Moskva iz maščevanja ohromila Nemčijo, izginil. Zvezna republika se je v okviru sankcij EU osamosvojila od premoga in nafte iz Rusije. Prav tako od konca avgusta ne prejema več zemeljskega plina od ruskega Gazproma.

Z drugimi besedami: Nemci že pet mesecev živijo brez domnevno nujno potrebnega ruskega plina. Še več, zdi se, da se največje evropsko gospodarstvo s tem dobro spopada. Resda še vedno računajo na recesijo. Slednje namreč glede na prekinitve dobavnih verig in skokovito rast cen energije ne bi bilo presenetljivo. A kazalniki še naprej kažejo, da bo verjetno šlo zgolj za rahel upad. Umirja se celo rekordna inflacija.

Berlin medtem povečuje svojo vojaško podporo Kijevu, kar lahko ocenimo kot še en posreden pokazatelj neuspeha Putinove “posebne plinske operacije”. V začetku januarja (nemška skladišča plina so polna že tretji teden zapored, kar je netipično za ta letni čas) si je zvezna vlada premislila in se odločila, da bo v Ukrajino poslala oklepna vozila. Sledili bi lahko tudi težki bojni tanki, o tem se trenutno tudi razpravlja.

Potrditev umiritve situacije

Dokaz, da je Putin izgubil tako imenovano plinsko vojno so jasne potrditve umirjanja razmer. Potrditve so nemško gospodarstvo in prebivalstvo prejeli iz dveh virov hkrati. In sicer od državne regulatorne institucije in od gospodarskega združenja.

Zvezna agencija za omrežja je uradno izjavila: “Pomanjkanje plina to zimo postaja vse bolj neverjetno.” Vodja te agencije Klaus Müller je v časopisnem intervjuju poudaril, da predvideva, da se bo nihanje cen plina končalo in da se bodo ustalile na trenutni ravni. Ta raven je resda še vedno bistveno višja kot prej, a je medtem mnogokrat nižja od rekordnih vrednosti lanskega poletja. S temi cenami si lahko nemški proizvajalci, ki porabijo veliko energije, znova prizadevajo za stabilizacijo razmer, je dejal Müller.

Združenje nemških operaterjev skladišč plina in vodika INES je na svoji mesečni tiskovni konferenci predstavilo scenarije za leto 2023. Ob normalnih vremenskih razmerah bo zasedenost skladišč do konca letošnje zime 65-odstotna. To bi bila izjemno udobna začetna situacija za skladiščenje poleti, tako da bi 100-odstotno zasedenost dosegli že v septembru.

Z drugimi besedami, strokovnjaki jamčijo nemškim podjetjem in gospodinjstvom, da ne smejo pričakovati težav z oskrbo s plinom ne to ne naslednjo zimo. Slednje seveda ob predpostavki, da bodo “trenutni prihranki potrošnikov ostali na sedanji ravni”, so sporočili iz INES.

Gazprom je izgubil velik trg

Strokovnjaki INES so izdelali tudi scenarij za najslabši primer:

  • občutne ohladitve
  • razpoložljivost utekočinjenega zemeljskega plina se zaradi zelo velikega povpraševanja v Aziji drastično zmanjša
  • Rusija nemudoma ustavi vse dobave plina Evropi, kar bi povzročilo skupno delitev nemških zalog z drugimi članicami EU. 

A tudi v tem primeru plina v Nemčiji ne bi zmanjkalo niti v tej niti v naslednji kurilni sezoni.

Skratka, vse to je prepričljiva potrditev, da je Putin resnično izgubil plinsko vojno. Nemčija je v leto 2023 vstopila brez ruskega plina, a tudi brez strahu pred to izgubo. Prav v tem je poraz Kremlja: ruski zemeljski plin ni več primerno orožje proti Nemčiji. A posledice te izgubljene plinske vojne so daljnosežnejše: državni koncern Gazprom je zdaj izgubil svoj najpomembnejši tuji trg. Še pred letom dni je namreč v Nemčijo šla četrtina njenega celotnega izvoza.

Avtor komentarja: Andrej Gurkov za Deutsche Welle Foto: Pixabay

Ne spreglejte…

IMF: vse več dokazov, ZDA se bodo izognile recesiji

Izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva je dejala, da je vse več dokazov, da se bodo ZDA letos izognile recesiji. Prav tako bodo ZDA po njenih besedah bodo dosegle “nežen pristanek” svojega gospodarstva… več tukaj.