Putin obljubil, da bo “storil vse”, da “izkorenini nacizem”

Ruski predsednik Vladimir Putin je med slovesnim odprtjem spomenika žrtvam obleganja Leningrada, ki se je med drugo svetovno vojno odvijalo med letoma 1941 in 1944 ter trajalo 872 dni, obljubil, da bo “storil vse”, da “končno izkorenini nacizem” in tako ohrani spomin na žrtve tega krutega obdobja.

Obleganje Leningrada je bilo znano po svoji izjemni krutosti, v katerem je zaradi lakote, bolezni in bombnih napadov umrlo več kot 800.000 ljudi. Putin je izpostavil, da že osem desetletij po tem dogodku žalost za žrtvami še vedno ni oslabela in da je nujno, da se nacizem končno izkorenini.

Na slovesnosti, ki je potekala v Sankt Peterburgu, je bil prisoten tudi beloruski predsednik Aleksandr Lukašenko, ki je izrazil podporo Putinovi pobudi za izkoreninjenje nacizma.

Hkrati pa je Putin izrazil kritiko proti “kijevskemu režimu” v Ukrajini, trdil je, da ta režim poveličuje Hitlerjeve sostorilce in izvaja teror proti svojim nasprotnikom. To se dogaja manj kot mesec dni pred drugo obletnico ruske ofenzive v Ukrajini, ki se je začela z rusko invazijo na to sosednjo državo.

Putin je tudi omenil svoje osebne izkušnje, saj je bil njegov starejši brat ubit v tem obdobju, njegova mati je skoraj umrla od lakote, in njegov oče, ki se je boril v Rdeči armadi, je bil ranjen nedaleč od Leningrada. Te izkušnje so poglobile njegovo zavezanost k ohranjanju spomina na to tragično obdobje.

V Sankt Peterburgu (nekdanjem Leningradu) se še vedno ohranjajo sledi tega obdobja. Nekatere stavbe namreč nosijo opozorila pred sovjetskimi zračnimi napadi, in kolektivni spomin na obleganje še vedno močno vpliva na prebivalce tega mesta s 5 milijoni prebivalcev. Putinova zaveza za izkoreninjenje nacizma ostaja ključna točka v njegovi zunanji politiki, saj se osredotoča na ohranjanje miru in preprečevanje vzpona nacističnih ideologij v svetu.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24