Putin odprt za Macronov predlog prekinitev ognja med Olimpijskimi igrami

Foto: Portal24 (AI)

Putin odprt za Macronov predlog prekinitev ognja med Olimpijskimi igrami

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavil, da bo razmislil o prošnji francoskega predsednika Emmanuela Macrona za prekinitev ognja med poletnimi olimpijskimi igrami v Parizu, pod pogojem, da gre za resen korak k izgradnji “miroljubnih sosedskih odnosov”. Ta izjava sledi nedavni ponovni izvolitvi Putina za predsednika in odraža potencialno odprtost za diplomatske pobude.

V intervjuju, predvajanem na ukrajinski televiziji, je Emmanuel Macron poudaril, da bo Rusija pozvana k spoštovanju tradicionalnega poziva države gostiteljice Olimpijskih iger k miru. Francoski predsednik je svojo prošnjo utemeljil z željo po zagotovitvi, da športne igre potekajo v duhu miru in solidarnosti.

Vladimir Putin je v odzivu izpostavil, da bodo “interesi Rusije vedno na prvem mestu”, vendar je hkrati izrazil pripravljenost upoštevati Macronovo prošnjo. “Smo za miroljubna pogajanja, a ne zato, ker bi sovražniku zmanjkovalo streliva,” je poudaril Putin. Putin nakazuje tudi, da je odprtost za pogajanja odvisna od resnične želje po dolgoročni graditvi pozitivnih odnosov med državama.

Smo za miroljubna pogajanja, a ne zato, ker bi sovražniku zmanjkovalo streliva. Smo za, če res resno želijo dolgoročno graditi miroljubne, dobrososedske odnose med državama, namesto da bi si privoščili pavzo leto in pol ali dve leti za ponovno oborožitev.

Vladimir Putin

Olimpijske igre bodo potekale od 26. julija do 11. avgusta

Poziv k prekinitvi ognja prihaja v času, ko mednarodna skupnost razmišlja o vlogi športa kot orodja za gradnjo mostov med narodi. Kljub tekočim konfliktom je Mednarodni olimpijski komite (IOC) odločil, da ruski in beloruski športniki lahko sodelujejo na igrah, čeprav z omejitvami, kot so nastopi v nevtralni vlogi brez nacionalnih simbolov. Predsednik ruskega olimpijskega komiteja je potrdil, da Rusija ne bo bojkotirala iger, kar poudarja pomembnost športa kot univerzalnega jezika miru in razumevanja.

Olimpijske igre v Parizu, ki bodo potekale od 26. julija do 11. avgusta, obljubljajo dva tedna in pol športnih dosežkov, v katerih bo sodelovalo 10.500 športnikov iz 206 držav. Medtem ko se svet pripravlja na to globalno praznovanje športa, bodo oči uprte tudi v diplomatska prizadevanja, ki lahko prinesejo začasni mir in poudarijo pomen dialoga in sodelovanja za reševanje konfliktov.

[Vir: Euronews]; Foto: Portal24 (AI)