Putin Orbanu: Ukrajina mora kapitulirati, če želi mir

Vladimir Putin [Foto: Zajem zaslona/YT]

Putin Orbanu: Ukrajina mora kapitulirati, če želi mir

Ruski predsednik Vladimir Putin je, med obiskom madžarskega premierja Viktorja Orbána v Moskvi izjavil, da mora Ukrajina dejansko kapitulirati, če želi doseči mir. Srečanje, ki je močno razburilo Evropsko unijo (EU), Združene države Amerike (ZDA) in Kijev, je potekalo v Kremlju, kjer sta voditelja razpravljala o konfliktu v Ukrajini.

Putin je Orbána, ki je znan kot najbolj proruski voditelj v EU, sprejel na pogovorih, ki jih je opisal kot “res koristen, odkrit pogovor” o ukrajinskem konfliktu. Po srečanju je madžarski premier dejal, da so “pozicije med obema stranema daleč narazen” Poudaril je, da je “število korakov, potrebnih za končanje vojne in vzpostavitev miru, veliko”.

Madžarski premier Orban z obiskom Putina razjezil evropske

Madžarski premier Viktor Orban je danes obiskal ruskega predsednika Vladimirja Putina v Moskvi in z njim govoril o možnostih za dosego miru v Ukrajini. Orbanov obisk je med evropskimi voditelji sprožil ostre kritike. Kritični voditelji opozarjajo, da ne poskuša pomiriti Moskve in da ne govori v imenu Evropske unije (EU).

Madžarska je v ponedeljek prevzela predsedovanje EU, kar je pomenljiv dogodek za celotno unijo. V prvih petih dneh predsedovanja je Orban obiskal ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v Kijevu in v Evropskem parlamentu sklenil zavezništvo z desničarskimi nacionalisti pod imenom Domoljubi za Evropo… več tukaj.

Obisk je bil Orbanova ideja

Kremeljski tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je za rusko državno televizijo povedal, da je bil obisk Orbánova ideja in da so ruski uradniki za potovanje izvedeli šele v sredo, dan po Orbánovem obisku Kijeva.

Medtem ko je večina EU obsodila Orbánov obisk, pa je slovaški premier Robert Fico podprl madžarskega kolega. Fico, ki se je prvič pojavil v javnosti po poskusu atentata maja, je dejal, da bi se pridružil Orbánu, če bi mu zdravje dopuščalo.

Madžarsko šestmesečno predsedovanje EU daje tej srednjeevropski državi vpliv na dnevni red in prednostne naloge bloka za naslednjih šest mesecev. Orbánov obisk v Moskvi je prvi obisk evropskega voditelja v ruskem glavnem mestu po aprilu 2022, ko je Moskvo obiskal avstrijski kancler Karl Nehammer. Orbán in Putin sta se nazadnje srečala oktobra 2023 v Pekingu, kjer sta razpravljala o sodelovanju na področju energetike.

Orbán je v petek vztrajal, da miru ni mogoče doseči brez dialoga in poudaril: “Če bomo samo sedeli v Bruslju, se ne bomo mogli približati miru. Treba je ukrepati.” Njegov obisk v Moskvi je sprožil številne kritike, vendar pa madžarski premier vztraja, da je dialog z Rusijo ključnega pomena za dosego miru v regiji.

[Vir: Euractiv]; Portal24; Foto: Zajem zaslona