Putin poudaril nujnost rešitve vojne v Ukrajini

ByA.K.

22. novembra, 2023 , ,
Vladimir Putin Foto: Zajem zaslonaFoto: Zajem zaslona

Putin na virtualnem srečanju G20 poudaril nujnost rešitve vojne v Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes nagovoril skupino vodilnih svetovnih gospodarstev G20 ter izrazil stališče, da je treba najti načine za zaustavitev tragedije vojne v Ukrajini. Putin je prav tako poudaril, da Moskva nikoli ni zavrnila sodelovanja v mirovnih pogajanjih s Kijevom. Ta izjava prihaja po tem, ko je Putinova odločitev, da pošlje vojake v Ukrajino februarja lani, sprožila najsmrtonosnejši konflikt v Evropi po drugi svetovni vojni ter največjo konfrontacijo med Rusijo in Zahodom po hladni vojni.

Med svojim govorom na virtualnem srečanju G20, ki ga je sklical indijski premier Narendra Modi, sedanji predsedujoči skupini, je Putin odgovoril na kritike nekaterih voditeljev, ki so izrazili šok zaradi ruske agresije v Ukrajini. “Da, seveda, vojaške akcije so vedno tragedija,” je dejal Putin. “In seveda bi morali razmišljati o tem, kako ustaviti to tragedijo. Mimogrede, Rusija nikoli ni zavrnila mirovnih pogovorov z Ukrajino,” je še dodal.

Moskva ne more sobivati s sedanjo vlado v Kijevu

Kljub Putinovim izjavam pa visoki ruski uradnik včeraj poudaril, da Moskva ne more sobivati ​​s sedanjo vlado v Kijevu ter bo nadaljevala s tako imenovano posebno vojaško operacijo za demilitarizacijo Ukrajine.

Ukrajina je ob tem izrazila zavezo, da se bo borila, dokler zadnji ruski vojak ne zapusti njenega ozemlja, pri čemer njeni zahodni zavezniki obljubljajo nadaljnjo podporo Kijevu. Omeniti velja, da Rusija nadzoruje skoraj petino ozemlja Ukrajine, vključno s polotokom Krim, ki si ga je Moskva priključila leta 2014, pri čemer Putin trdi, da je to ozemlje zdaj del Ruske federacije. Letošnja ukrajinska protiofenziva ni uspela doseči bistvenih ozemeljskih pridobitev v boju proti dobro utrjenim ruskim silam.

Navedeno je tudi, da se Putin letos prvič udeležuje vrha G20, potem ko ni bil prisoten na prejšnjih srečanjih v New Delhiju letos in lani v Nusa Dui, kjer je svojega zunanjega ministra Sergeja Lavrova poslal kot svojega predstavnika. Nazadnje se je ruski predsednik udeležil srečanja skupine G20 leta 2019 v japonskem mestu Osaka.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24