Putin pravi, da je Avstriji pripravljen dostaviti plin in razpravljati o zamenjavi ujetnikov

Avstrijski kancler Karl Nehammer je dejal, da mu je ruski predsednik Vladimir Putin danes povedal, da bo Moskva izpolnila svoje zaveze o dobavi zemeljskega plina Avstriji. Pripravljen pa je tudi razpravljati o zamenjavi ujetnikov z Ukrajino. Nehammer je komentarje novinarjem podal po 45-minutnem telefonskem pogovoru s Putinom. Pogovor je opisal kot priložnost, da Putina sooči z realnostjo vojne v Ukrajini. In z njim razpravlja o možnostih za humanitarne rešitve.

Kaj Putin povedal o dobavah plina? Nehammer je odgovoril: “Izpostavil in dejal je, da bodo vse dobave v celoti zaključene.”

Nehammer je dejal še, da je Putin izrazil pripravljenost razpravljati o zamenjavi ujetnikov z Ukrajino.

Kaj pravi Putin?

V ločeni izjavi je Kremelj dejal, da je Rusija ponovno potrdila svojo zavezanost dobavljanju zemeljskega plina Avstriji, ki 80 % svojega plina dobiva iz Rusije.

Putin je dejanja Moskve branil, za gospodarske motnje, ki so sledile, pa krivi sankcije Zahoda je o Putinu povedal Nehammer.  Popolnoma se zaveda vprašanja o varnosti preskrbe s hrano, je dejal Nehammer. Putin daje signale, da je pripravljen dovoliti izvoz prek morskih pristanišč, vendar je napredek povezal z odpravo zahodnih sankcij, je še dodal Nehammer.

V izjavi Kremlja pa je zapisano, da je Putin razpravljal o delu za zagotavljanje varnosti plovbe v Azovskem in Črnem morju, pri čemer je dejal, da bi morala Ukrajina očistiti pristanišča min, da bi omogočila prost prehod blokiranih ladij.

Vir besedila: Reuters

Vir fotografije: Associated Press