Putin: Premirja v Ukrajini brez izpolnjenih predpogojev ne bo

Vladimir Putin [Foto: Zajem zaslona]

Putin: Premirja v Ukrajini brez izpolnjenih predpogojev ne bo

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavil, da Rusija ne bo razglasila prekinitve ognja v Ukrajini, dokler ne bodo s strani Kijeva izpolnjeni določeni predpogoji. Putin je poudaril, da bi Ukrajina lahko izkoristila premirje za oborožitev in pripravo na nove napade, zato je ključno, da se najprej pogajajo o vzdržni rešitvi konflikta.

“Ne moremo zdaj razglasiti prekinitve ognja v upanju, da bo druga stran naredila pozitivne korake,” je dejal Putin. Putin je opozoril tudi na prejšnje neuspešne dogovore o ukrajinskem konfliktu. Spomnil je na nezakonito priključitev Krima in prisotnost upornikov, ki jih podpira Moskva, v vzhodni Ukrajini. Slednje pa je po njegovih besedah ustvarilo zamrznjen konflikt.

Putin je ob koncu vrha Šanghajske organizacije za sodelovanje v prestolnici Kazahstana, Astani, še dodal: “Ne moremo dovoliti, da bi sovražnik uporabil prekinitev ognja, da bi izboljšal svoj položaj, se oborožil, osvežil svojo vojsko s pomočjo prisilne mobilizacije in bil pripravljen na nadaljevanje oboroženega spopada.”

Na drugi strani je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zavrnil predloge za premirje, ki jih je nedavno predlagal madžarski premier Viktor Orban, znan po dobrih odnosih s Putinom. Zelenski je dejal, da se Ukrajina v trenutnih okoliščinah ni pripravljena pogajati. Zelenski kot predpogoj za mir zahteva popoln umik Rusije z vseh zasedenih ozemelj, vključno s Krimom.

Kremelj je prav tako zavrnil ponudbo turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana za posredovanje med Moskvo in Kijevom, ki je bila predlagana v Astani.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Zajem zaslona