Putin pripravljen ustaviti vojno: Kaj to pomeni za Ukrajino?

Vladimir Putin [Foto: Zajem zaslona/YT]

Putin pripravljen ustaviti vojno: Kaj to pomeni za Ukrajino?

Ruski predsednik Vladimir Putin je pripravljen ustaviti vojno v Ukrajini z dogovorjeno prekinitvijo ognja, ki priznava trenutne črte bojišča, so za Reuters povedali štirje ruski viri. Viri, ki pravijo, da se je Putin sicer pripravljen boriti še naprej, če se Kijev in Zahod ne odzoveta, opozarjajo na kompleksno politično in vojaško situacijo, ki še vedno obvladuje odnose med obema državama.

Sklicujoč se na viri, ki so seznanjeni z razpravami v Putinovem spremstvu, Reuters navaja, da je veteran ruski voditelj majhni skupini svetovalcev izrazil razočaranje nad poskusi zaviranja pogajanj, ki jih podpira Zahod, in odločitev ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, da izključi pogovore. “Putin se lahko bori, kolikor dolgo je potrebno, vendar je pripravljen tudi na prekinitev ognja – da zamrzne vojno,” je dejal eden izmed njih, ki je delal s Putinom in pozna pogovore na najvišji ravni v Kremlju. Glede na občutljivost zadeve so vsi viri govorili pod pogojem anonimnosti.

Prepričanja Kremlja

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je v odgovoru na prošnjo za komentar dejal, da je vodja Kremlja večkrat dal jasno vedeti, da je Rusija odprta za dialog za dosego svojih ciljev, in poudaril, da država ne želi “večne vojne”. Ukrajinsko zunanje in obrambno ministrstvo na vprašanja nista odgovorila.

Po mnenju nekaterih zahodnih vojaških in političnih analitikov je imenovanje Andreja Belousova za ruskega obrambnega ministra še en znak, da se rusko gospodarstvo pripravlja na dolgotrajni konflikt. Sledil je trajnemu pritisku na bojišču in ozemeljskemu napredovanju Rusije v zadnjih tednih. Viri pa pravijo, da bi Putin, ki je bil marca ponovno izvoljen za nov šestletni mandat, raje izkoristil trenutni zagon Rusije, da vojno pusti za seboj.

Priljubljenost in mobilizacija

Dva vira sta povedala, da je Putin menil, da so bili dosedanji dosežki v vojni dovolj, da bi ruskim ljudem prodali zmago. Največji kopenski spopad v Evropi po drugi svetovni vojni je terjal več deset tisoč življenj na obeh straneh in povzročil obsežne sankcije Zahoda proti ruskemu gospodarstvu. Trije viri pa so povedali, da je Putin razumel, da bo kakršen koli dramatičen nov napredek zahteval novo mobilizacijo po vsej državi, česar pa ni želel, pri čemer je en vir dejal, da je njegova priljubljenost padla po prvi mobilizaciji septembra 2022. Nacionalni vpoklic je prestrašil del prebivalstva v Rusiji, zaradi česar je več sto tisoč moških v vpoklicni dobi zapustilo državo. Ankete so pokazale, da se je Putinova priljubljenost zmanjšala za več točk.

Pogovori o prekinitvi ognja

Možnost prekinitve ognja ali celo mirovnih pogajanj se trenutno zdi oddaljena. Zelenski je večkrat dejal, da mir pod Putinovimi pogoji ni zagon. Obljubil je, da bo ponovno zavzel izgubljeno ozemlje, vključno s Krimom, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. Leta 2022 je podpisal odlok, s katerim so kakršni koli pogovori s Putinom uradno razglašeni za “nemogoče”. Eden od virov je napovedal, da do dogovora ne bo prišlo, dokler bo Zelenski na oblasti, razen če ga bo Rusija zaobšla in sklenila dogovor z Washingtonom. Vendar pa je ameriški državni sekretar Antony Blinken prejšnji teden v govoru v Kijevu novinarjem dejal, da ne verjame, da Putina zanimajo resna pogajanja.

Švicarski pogovori

Ukrajina se pripravlja na pogovore, ki jih bo prihodnji mesec gostila Švica, in bodo namenjeni poenotenju mednarodnega mnenja o tem, kako končati vojno. Pogovori so bili sklicani na pobudo Zelenskega, ki je dejal, da se Putin ne bi smel udeležiti. Švica ni povabila Rusije. Moskva je dejala, da pogovori niso verodostojni, če je ni tam. Ukrajina in Švica želita udeležbo ruskih zaveznic, vključno s Kitajsko.

Putinova strategija

Putin je v govoru na Kitajskem 17. maja dejal, da bi lahko Ukrajina izkoristila švicarske pogovore, da bi širša skupina držav podprla zahtevo Zelenskega po popolnem umiku Rusije, kar bi bil po Putinovih besedah vsiljeni pogoj in ne resna mirovna pogajanja. “Pripravljeni smo na razpravo. Nikoli nismo zavrnili,” je dejal Putin na Kitajskem. Kremelj pravi, da ne komentira napredka posebne vojaške operacije v Ukrajini, vendar je večkrat dejal, da je Moskva odprta za zamisel o pogovorih, ki temeljijo na “novi realnosti na terenu”.

Zahodne reakcije

V odgovoru na vprašanja za to zgodbo je tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva dejal, da mora vsaka pobuda za mir spoštovati “ozemeljsko celovitost Ukrajine znotraj njenih mednarodno priznanih meja” in opisal Rusijo kot edino oviro miru v Ukrajini. “Kremelj še ni pokazal nobenega pomembnega interesa za končanje svoje vojne, ravno nasprotno,” je dejal tiskovni predstavnik. V preteklosti je Kijev zavrnil domnevno pripravljenost Rusije na pogovor kot poskus prevalitve krivde za vojno nanjo. Kijev pravi, da Putinu, čigar ekipa je pred invazijo na Ukrajino leta 2022 večkrat zanikala, da načrtuje vojno, ni mogoče zaupati, da bo spoštoval kakršen koli dogovor.

Daljša vojna in notranje napetosti

Tako Rusija kot Ukrajina sta tudi izjavili, da se bojita, da bi druga stran morebitno prekinitev ognja uporabila za ponovno oborožitev. Kijev in njegovi zahodni podporniki računajo na paket ameriške pomoči v vrednosti 61 milijard dolarjev in dodatno evropsko vojaško pomoč, da bi preobrnili trenutne težave v vojni. Poleg pomanjkanja streliva po zamudah ZDA pri odobritvi paketa je Ukrajina priznala, da ima težave z rekrutiranjem dovolj vojakov, prejšnji mesec pa je znižala starost za moške, ki so lahko vpoklicani, in sicer s 27 na 25.

Geopolitična situacija

O Putinovem vztrajanju pri tem, da v dogovor vključi morebitne pridobitve na bojnem polju, se ni mogoče pogajati, so navedli vsi viri. Putin pa bi se bil pripravljen zadovoljiti z zemljo, ki jo ima zdaj, in zamrzniti konflikt na sedanjih frontah, sklicujoč se na vire navaja Reuters. “Putin bo rekel, da smo zmagali, da nas je Nato napadel in smo obdržali svojo suverenost, da imamo kopenski koridor do Krima, kar je res,” je dejal eden od njih.

Dolgoročne strategije

Putin se zanaša na veliko prebivalstvo Rusije v primerjavi z Ukrajino, da bo vzdrževalo vrhunsko delovno silo tudi brez mobilizacije, podkrepljeno z nenavadno velikodušnimi plačilnimi paketi za tiste, ki se prijavijo. “Rusija bo nadaljevala,” je dejal vir, ki je sodeloval s Putinom. Putin bo počasi osvajal ozemlja, dokler Zelenski ne ponudi ponudbe za ustavitev, je dejal Reutersov vir, in dodal, da je ruski voditelj svojim pomočnikom izrazil mnenje, da Zahod ne bo zagotovil dovolj orožja, kar bi ogrozilo moralo Ukrajine. Ameriški in evropski voditelji so dejali, da bodo stali ob strani Ukrajini, dokler ne bo zagotovljena njena varnostna suverenost. Države Nata in zaveznice trdijo, da poskušajo pospešiti dostavo orožja.

Jedrska nevarnost

Vseh pet virov je dejalo, da je Putin svetovalcem povedal, da nima nobenih načrtov na ozemlju Nata, kar odraža njegove javne komentarje o tej zadevi. Dva od virov sta navedla rusko zaskrbljenost zaradi naraščajoče nevarnosti stopnjevanja z Zahodom, vključno z jedrsko eskalacijo, zaradi zastoja v Ukrajini. State Department je dejal, da ZDA niso prilagodile svojega jedrskega položaja, niti niso opazile nobenega znaka, da se Rusija pripravlja na uporabo jedrskega orožja. “Še naprej spremljamo strateško okolje in ostajamo pripravljeni,” je dejal tiskovni predstavnik.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Zajem zaslona