Putin: Rusija bo konkurirala Zahodu na področju umetne inteligence

Foto: Portal24 (AI)

Putin: Rusija bo konkurirala Zahodu na področju umetne inteligence

Ruski predsednik Vladimir Putin je opozoril, da Zahodu ne sme razviti monopola na področju umetne inteligence (UI). Na konferenci o umetni inteligenci v Moskvi, kjer je bil prisoten tudi generalni direktor Sberbank German Gref, je Putin napovedal, da bo kmalu objavljena bolj ambiciozna ruska strategija na tem področju.

Združene države in Kitajska trenutno vodita v razvoju umetne inteligence, tehnologije, ki velja za eno najobetavnejših v 21. stoletju. Mnogi znanstveniki in svetovni voditelji napovedujejo, da bo UI spremenila svet in revolucioniral družbo, podobno kot so to storili računalniki ob koncu 20. stoletja.

Kljub tem ambicijam se Rusija sooča s številnimi izzivi, ki upočasnjujejo njen napredek na tem področju. Vojaški konflikt v Ukrajini je privedel do tega, da so mnogi nadarjeni znanstveniki morali zapustiti državo, hkrati pa so zahodne sankcije ustavile uvoz visokotehnoloških izdelkov, kar je dodatno otežilo razvoj umetne inteligence v Rusiji.

Putin je poudaril, da je nemogoče prepovedati razvoj umetne inteligence, vendar pa je opozoril, da bi bilo nevarno in nesprejemljivo dovoliti zahodnim platformam, da razvijejo monopol v tej tehnologiji. Kot prvi korak k spodbujanju ruskega razvoja umetne inteligence bo v zelo bližnji prihodnosti podpisan predsedniški odlok, sprejeta pa bo nova različica nacionalne strategije za razvoj umetne inteligence.

Putin je napovedal, da bo nova strategija prinesla pomembne spremembe, vključno s širitvijo temeljnih in uporabnih raziskav na področju generativne umetne inteligence in velikih jezikovnih modelov. Hkrati pa je poudaril, da bo Rusija morala izvesti zakonodajne in naložbene spremembe, da bi spodbudila razvoj umetne inteligence in dosegla svoje ambiciozne cilje na tem področju.

vir; Foto: Portal24