Putin: Rusija pripravljena na jedrsko vojno, a brez naglice

Vladimir Putin [Foto: Zajem zaslona]

Putin: Rusija pripravljena na jedrsko vojno, a brez naglice

V nedavnem intervjuju za državne medije je ruski predsednik Vladimir Putin izjavil, da Rusija ostaja v bojni pripravljenosti in je popolnoma pripravljena na jedrsko vojno, vendar se ji s tem trenutno ne mudi. Komentar je prišel v času, ko Putin, ki je sprožil popolno invazijo na Ukrajino, skoraj zagotovo zmagal na predsedniških volitvah 15. in 17. marca, razkriva svojo pripravljenost na uporabo jedrskega orožja v primeru, da bi bila ogrožena suverenost Rusije.

“Z vojaško-tehničnega vidika smo seveda pripravljeni,” je Putin povedal za televizijo Rusija-1 in tiskovno agencijo RIA, ko so ga vprašali o možnosti jedrske vojne. Putin je poudaril, da Združene države Amerike razumejo posledice namestitve ameriških enot na rusko ozemlje ali v Ukrajino, ki bi jih Rusija obravnavala kot intervencijo. “Je dovolj strokovnjakov na področju rusko-ameriških odnosov in na področju strateškega odvračanja v ZDA. Zato mislim, da vsi tukaj ne hitijo k temu (jedrskemu spopadu), ampak mi smo pripravljeni na to,” je dejal Putin.

Uporaba jedrskega orožja je zapisana v jedrski doktrini Kremlja

Ruski predsednik je ponovil, da je uporaba jedrskega orožja zapisana v jedrski doktrini Kremlja, ki določa okoliščine za njegovo uporabo. “Orožje obstaja, da se uporablja. Imamo svoja načela,” je dodal Putin. V razširjenem delu intervjuja je omenil možnost, da bi Rusija sledila ZDA v izvajanju jedrskih poskusov, če bi se za to odločile. “Ni nujno… o tem moramo še razmišljati, a ne izključujem, da lahko storimo enako,” je dejal. Vendar je Putin prav tako izjavil, da Rusija v Ukrajini, kjer konflikt divja od februarja 2022, nikoli ni čutila potrebe po uporabi jedrskega orožja. “Zakaj moramo uporabiti orožje za množično uničevanje? Takšne potrebe še ni bilo,” je poudaril.

Poleg tega je Putin zatrdil, da se Rusija ne vmešava v nobene volitve in bo sodelovala z vsakim izvoljenim voditeljem ZDA. “Na noben način se ne vmešavamo v nobene volitve. In kot sem že večkrat povedal, bomo sodelovali z vsakim voditeljem, ki mu zaupajo ameriški ljudje, ameriški volivci,” je dodal. Omenil je tudi, da ga je nekdanji predsednik Donald Trump grajal, ker “simpatizira” s sedanjim predsednikom Joejem Bidnom.

Putin je ob koncu intervjuja komentiral vstop Finske in Švedske v Nato kot “nesmiseln korak” ter napovedal, da bo Rusija kot odgovor na vstop Finske v zavezništvo na finsko mejo namestila vojake in sisteme za uničevanje. “To je absolutno nesmiseln korak (za Finsko in Švedsko) z vidika zagotavljanja lastnih nacionalnih interesov. Tam (na finski meji) nismo imeli vojakov, zdaj bodo tam. Ni bilo sistema za uničevanje tam, zdaj se bodo pojavili,” je zaključil Putin, s čimer je nakazal na povečanje napetosti in vojaške prisotnosti na ruskih mejah v odziv na širitev Nata.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Zajem zaslona