Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj dejal, da ruska ofenziva v Ukrajini nima vpliva na svetovne gospodarske težave, tudi ne na dvige cen energentov. Za težave je po njegovem kriv Zahod.

“Vsi slišimo za tako imenovano Putinovo inflacijo. Naša dejanja za osvoboditev Donbasa s tem nimajo nobene zveze,” je Putin rekel na plenarnem zasedanju gospodarskega foruma v Sankt Peterburgu. “To je posledica sistemskih napak ameriške administracije in evropske birokracije. Naše delovanje je zanje rešilna vrv. Omogoča jim, da za vse krivijo nas,« je Putin kritiziral Zahod. Po njegovih besedah bo rusko gospodarstvo premagalo sankcije, ki jih je proti Rusiji, zaradi napada na Ukrajino, sprožil Zahod.

Putin je svoj nagovor na forumu začel z obtožbo držav, za katere meni, da želijo oslabiti Rusijo.

Inflacija

Z naraščajočo inflacijo se, predvsem zaradi naraščajočih cen goriva, soočajo tako ZDA kot evropske države. V Veliki Britaniji je inflacija 11 odstotna. V Rusiji so se cene goriva medtem na medletni ravni zvišale za 16,7 odstotka. V petek so cene plina še naprej naraščale, rast je spodbudil ruski Gazprom, ki zaradi zahodnih sankcij proti Moskvi zmanjšuje dobavo v Evropo.

Putin je sankcije, ki jih je Zahod uvedel proti Rusiji, znova označil za nore in nesmiselne. Dejal je, da Evropejci trpijo bolj kot Rusi. Znova je ponovil, da Rusija in ruske sile ne preprečujejo izvoza žit iz Ukrajine. Pravi, da ima Kijev veliko možnosti za izvoz in da niso oni tisti, ki so minirali črnomorska pristanišča.

Ukrajina

Ukrajina je svojo obalo, da bi se zaščitila pred vojaškim izkrcanjem Rusije, ki jo je napadla 24. februarja, zaščitila z minami. Združeni narodi se z Moskvo, Kijevem in Ankaro že nekaj tednov pogajajo za uporabo Črnega morja za civilno plovbo. Po sporazumu bi iz Ukrajine v svet lahko odpeljali milijone ton ukrajinskega žita. Dogovor bi znižal cene hrane in ublažil strah pred svetovno prehransko krizo.

Foto: Euronews