Putin uradnikom z zakonom prepovedal uporabo tujih besed

ByAna Koren

1. marca, 2023

Putin uradnikom z zakonom prepovedal uporabo tujih besed

Po odločitvi, ki jo je v torek podpisal predsednik Vladimir Putin je ruskim uradnikom med službovanjem glede na nove spremembe ruske zakonodaje prepovedana uporaba večine tujih besed. Putin je od začetka ruske invazije na Ukrajino večkrat dejal, da želi zaščititi Rusijo pred, kot pravi, izrojenim Zahodom, ki poskuša uničiti državo.

Spremembe zakona iz leta 2005, podpisane v torek, so namenjene zaščiti statusa Rusov, piše v besedilu, objavljenem na spletni strani vlade. 

“Pri uporabi ruskega jezika kot državnega jezika Ruske federacije ni dovoljeno uporabljati besed in izrazov, ki ne ustrezajo normam sodobnega ruskega jezika, razen tujih besed, ki nimajo ustreznic v široki rabi v ruščini.”

Seznam tujih besed, ki se še lahko uporabljajo, bo objavljen posebej. Amandmaji ne omenjajo nobenih kazni za tiste, ki ne bodo upoštevali spremenjenega zakona. 

vir Foto:

Ne spreglejte…

Zelenski: Vrnili bomo Krim, v vsak kotiček države bomo vrnili ukrajinsko zastavo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ponovno obljubil, da bo vrnil Krim. Vojna medtem vstopa v drugo leto. Krim, kar pomeni izhod v Črno morje, je Ruskemu imperiju v 18. stoletju priključila Katarina Velika.

Leta 1921 je polotok postal del Sovjetske zveze in to ostal do leta 1954. Naslednik Josipa Stalina, Nikita Hruščov ga je takrat, predal Ukrajini, ki je bila takrat prav tako sovjetski republiki. 

V Budimpeštanskem memorandumu iz leta 1994 je Rusija priznala ukrajinsko suverenost znotraj njenih obstoječih meja, kar je vključevalo Krim, in se strinjala, da se vzdrži uporabe sile proti Kijevu. Leta 2014 so ruske sile okupirale Krim in ga Ukrajini nezakonito odvzele… več tukaj.

Foto: Wikimedia