Putin v Belorusiji namešča taktično jedrsko orožje

ByAna Koren

26. marca, 2023 , ,

Putin v Belorusiji namešča taktično jedrsko orožje

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da bo Moskva na ozemlje svoje zaveznice Belorusije namestila taktično jedrsko orožje. Belorusija je država na pragu Evropske unije. “V tem ni nič nenavadnega: ZDA to počnejo že desetletja. Na ozemlju svojih zaveznikov že dolgo nameščajo taktično jedrsko orožje,” je Putin dejal v intervjuju za rusko televizijo.

“Dogovorili smo se, da storimo enako,” je dejal. Dodal je, da ima soglasje Minska. “Beloruskim kolegom smo že pomagali in opremili njihova letala, ne da bi kršili mednarodne sporazume o neširjenju jedrskega orožja. Za uporabo takšnega orožja je pripravljenih deset letal,” je dejal Putin.

“3. aprila začnemo usposabljati posadko, 1. julija pa zaključimo gradnjo posebnega skladišča za taktično jedrsko orožje na ozemlju Belorusije,” je dodal. Po Putinovih besedah ​​je to odločitev spodbudila pripravljenost Londona, da v Ukrajino pošlje orožje z osiromašenim uranom, o čemer je nedavno govoril britanski uradnik.

Putin je zagrozil, da bo uporabil isto vrsto streliva, če ga Kijev dobi. “Rusija se seveda ima s čim ubraniti. Brez pretiravanja, imamo na sto tisoče takšnih granat. Za zdaj jih ne bomo uporabljali,” je dejal ruski predsednik.

Namestnica britanskega obrambnega ministra Annabelle Goldie je povedala, da bo London poleg tankov Challenger 2 Ukrajini dostavil tudi oklepne granate, ki vsebujejo osiromašeni uran. Putin je takoj opozoril, da se bo Rusija odzvala na takšne dobave.

Kaj je taktično jedrsko orožje?

Taktično jedrsko orožje, včasih imenovano frontalno ali nestrateško jedrsko orožje, je zasnovano za uporabo na bojišču – na primer za boj proti prevladujočim konvencionalnim silam, kot so velike formacije pehote in oklepnikov. To orožje je šibkejše od strateškega jedrskega orožja, kot so bojne glave, ki jih nosijo medcelinske balistične rakete.
Strokovnjaki se glede natančnih definicij taktičnega jedrskega orožja ne strinjajo. Nižja eksplozivna moč, merjena v kilotonah in dostavna vozila krajšega dosega pogosto njihove značilnosti. 

Taktično jedrsko orožje ima moč od ene do 50 kiloton. Moč strateškega jedrskega orožja se giblje od približno 100 kiloton do več kot megaton, čeprav so bile med hladno vojno razvite veliko močnejše bojne glave.

Neprimerljivo s konvencionalnimi bombami

Za primerjavo, atomska bomba, odvržena na Hirošimo, je imela moč 15 kiloton. Nekatera taktična jedrska orožja torej lahko povzročijo obsežno uničenje. Največja konvencionalna bomba, Mati vseh bomb ali MOAB, ki so jo odvrgle ZDA, je imela moč 0,011 kiloton.

Dostavni sistemi za taktično jedrsko orožje imajo tudi krajši doseg, običajno pod 500 kilometrov v primerjavi s strateškim jedrskim orožjem, ki je običajno zasnovano za čezcelinsko dostavo.

Ker eksplozivna moč nizkozmogljivega jedrskega orožja ni veliko večja od vse močnejšega konvencionalnega orožja, je ameriška vojska zmanjšala svojo odvisnost od njega. Večina preostalih zalog, približno 150 gravitacijskih bomb B61, je nameščenih v Evropi. Velika Britanija in Francija sta popolnoma odpravili svoje taktične zaloge. Pakistan, Kitajska, Indija in Severna Koreja imajo več vrst taktičnega jedrskega orožja. Izraelski neprijavljeni jedrski arzenal naj bi vključeval tudi taktično orožje.

Rusija je obdržala več taktičnega jedrskega orožja. In sicer približno 2000 bojnih glav, v svoji jedrski strategiji se je bolj zanašala nanj, predvsem zaradi svojega manj naprednega konvencionalnega orožja in zmogljivosti.

vir Foto: Wikipedia (Atomski top kalibra 280 mm, fotografija je simbolna)