Putin v času pravoslavnega božiča ukazal prekinitev ognja

Vladimir Putin in patriarh Kiril

Ruski predsednik Vladimir Putin je ukazal prekinitev ognja med 12. uro 6. januarja in 24. uro 7. januarja. S tem je uslišal današnji poziv patriarha Kirila, ki je dejal:

»Jaz, patriarh moskovski in vse Rusije Kiril, pozivam vse strani, vpletene v medsebojni konflikt, da vzpostavijo božično premirje od 6. januarja od 12.00 po moskovskem času do 7. januarja do 12.00, da bi pravoslavci lahko obiskali cerkev, bogoslužja na božični večer in na božični dan.”

“Glede na poziv njegove svetosti, patriarha Kirila odrejam ministru za obrambo Ruske federacije, naj uvede prekinitev ognja vzdolž celotne bojne linije v Ukrajini od 12. ure 6. januarja do 24. ure 7. januarja letos,” je ukaz Vladimirja Putina povzela tiskovna služba Kremlja.

Glede na to, da na območjih spopadov živi veliko število pravoslavcev, pozivamo ukrajinsko stran, naj razglasi prekinitev ognja in jim omogoči udeležbo pri bogoslužju na božični večer, pa tudi na božični dan,” so še dodali v izjavi.

To je prvič, da je Rusija uvedla popolno prekinitev ognja v Ukrajini od začetka ofenzive februarja lani. 

V Kijevu se sicer zaenkrat na potezo še niso uradno odzvali, je pa svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak na Twitterju zapisal, da ruska pravoslavna cerkev ni avtoriteta za svetovno pravoslavje in da deluje kot “vojni propagandist”.

“Ruska pravoslavna cerkev je pozvala h genocidu nad Ukrajinci, spodbujala množične umore in vztraja pri še večji militarizaciji Rusije. Zato je njena izjava o ‘božičnem premirju’ cinična past in element propagande,” je ocenil.

Vir: Tass

Ne spreglejte:

Putin Erdoganu zagotavlja odprtost Rusije za dialog o Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin je svojemu turškemu kolegu Recepu Tayyipu Erdoganu v četrtek v telefonskem pogovoru povedal o “destruktivni” vlogi, ki jo ima Zahod. Ta po njegovemUkrajino polni z orožjem in ji postavlja tarče, navaja Kremelj.

Voditelja sta “razpravljala” o situaciji okoli Ukrajine. Rusija je poudarila destruktivno vlogo zahodnih držav. Te po njenem Kijevpolnijo z orožjem in vojaško opremo, mu zagotavljajo operativne informacije in mu določajo tarče,” so sporočili iz Kremlja. Več tukaj