Nedavne grožnje ruskih uradnikov o povračilnih ukrepih proti državam, ki se vmešavajo v Ukrajino, bi lahko po mnenju strokovnjakov služile dvojnemu namenu, da bi opozorile zahodne sile, hkrati pa si ustvarile naklonjenost med ruskimi državljani, če bi izbruhnil popoln konflikt z Natom.

Ruski predsednik Vladimir Putin je med nagovorom v sredo dejal, da lahko vse države, ki “ustvarjajo strateško grožnjo Rusiji” med vojno v Ukrajini, pričakujejo “povratne napade”, ki bi bili “bliskovito hitri”. Nekaj ​​dni pred tem je ruski zunanji minister Sergej Lavrov v intervjuju dejal, da se “NATO v bistvu bori z Rusijo prek pooblaščenca in ga zato oborožuje.”

Različni strokovnjak so povedali, da so ruski uradniki povečali grozečo retoriko, da bi v zaveznikih v Natu vzbujali strah. Nekateri strokovnjaki menijo tudi, da gre za prizadevanje za pridobitev ruske javnosti na svojo stran.

“Ruska domača propaganda je ves čas poudarjala, da Rusija ni v vojni z Ukrajino, ampak z Natom in Zahodom,” je povedal Jurij Žukov, izredni profesor na univerzi v Michiganu. “Za vsakim ukrajinskim vojaškim uspehom v tej pripovedi stoji Natov častnik, ki Ukrajincu pove, kje, kdaj in koga naj ustreli.”

Žukov je nadaljeval: “To uokvirjanje olajša razlaganje vojaških izgub domačemu občinstvu. Pomaga tudi postaviti politične temelje za morebitno polno vojno mobilizacijo v Rusiji, ki jo je režim do zdaj okleval napovedati. In ja, tudi ustvarja politični pritisk za napad na Natove cilje, začenši z oskrbovalnimi linijami.”

“Mislim, da z vidika Moskve želijo zgraditi primer, da sta vso to stvar začela Nato in Združene države,” Jonathan Katz, direktor Democracy Initiatives in višji sodelavec nemškega Marshallovega sklada Združenih držav.

Katz je dodal, da meni, da Putin “uporablja Nato, ZDA, da opravičuje dejanja, ki jih izvaja pred ruskim domačim prebivalstvom.”

Financial Times je zapisal, da je Putin, ko je med svojim govorom v sredo opozoril, da ima “orodja, ki jih potrebujemo” za povračilne napade, “kakršnih v tem trenutku nihče drug ne more zahtevati”, je morda mislil na jedrsko sposobno medcelinsko balistično raketo, ki jo je pred kratkim testirala Rusija. Reuters je tudi poročal, da je Lavrov med svojim ponedeljkovim pogovorom z državnimi mediji aludiral na nevarnost jedrske vojne.

Predsednik Joe Biden je v četrtek govoril o takšnih grožnjah, ki prihajajo s strani ruskih uradnikov, in označil retoriko kot znak “obup, ki ga Rusija čuti zaradi njihovega groznega neuspeha”. Vendar je John Kirby, tiskovni sekretar ministrstva za obrambo, v petek dejal, da te grožnje jemljejo resno in da bi se moral Putin vzdržati zažigalnih pripomb.

“Popolnoma neodgovorno je, da jedrska sila tako ropota s sabljami in se razburja o morebitni uporabi jedrskega orožja katere koli vrste, katere koli velikosti, kakršnega koli učinka,” je dejal Kirby med novinarskim srečanjem.

Dodal je: “Pozivamo Rusijo, naj preneha stopnjevati retoriko v zvezi z jedrskim orožjem.”

Žukov je dejal, da če se zahodne države odvrnejo od Putinovih groženj, se bo ruski voditelj morda počutil pod pritiskom, da sprejme odločnejše ukrepe.

“V Evropi in ZDA obstaja splošen vtis, da so ruske grožnje maščevanja votle,” je dejal. “Mislim, da je več kot verjetno, da se bo Rusija sčasoma počutila prisiljeno izvesti nekaj kinetičnega ukrepanja proti državam Nata, le da bi se njene grožnje povračilnih ukrepov zdele bolj verodostojne.”

V četrtek so ruske rakete udarile v Kijev nekaj trenutkov po tem, ko naj bi generalni sekretar Združenih narodov António Guterres končal srečanje z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim v mestu. Tudi ta napad, ki se je zgodil le dva dni po tem, ko se je Guterres srečal s Putinom v Moskvi, je bil po Katzu mišljen kot izjava.

Pri napadu na Kijev je “šlo za pošiljanje sporočil vsakomur, da je Rusija pripravljena sprejeti ukrepe, vključno z raketnimi napadi, da bi partnerje Ukrajine odvrnila od sodelovanja in prihoda v Ukrajino,” je dejal Katz.