Putinov obisk Kitajske zaostruje napetosti na Zahodu

Putin in Xi [Foto: Zajem zaslona]

Putinov obisk Kitajske zaostruje napetosti na Zahodu

Obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina na Kitajskem v četrtek bi lahko za zahod pomenil kar nekaj težav. Putin in kitajski predsednik Xi Jinping sta ponovno poudarila tesne vezi med državama, kar je lahko znak za nadaljnje težave za Zahod. Že marca 2023 sta se oba voditelja naslavljala z “dragi prijatelji”, kar kaže na dolgoletno zavezništvo, ki je zdaj še bolj očitno.

Xi Jinping je med srečanjem s Putinom poudaril, da so “kitajsko-ruski odnosi danes težko prigarani in da jih morata obe strani ceniti in negovati.” Po mnenju opazovalcev to pomeni dvoje: najprej, da se Peking in Moskva trudita pokazati svojo enotnost proti Zahodu, medtem ko ZDA in druge zahodne sile še naprej sankcionirajo Rusijo zaradi vojne v Ukrajini. Drugič, Kitajska verjetno še naprej podpira ruski vojni stroj.

Gospodarsko in diplomatsko sodelovanje

Peking je postal glavni izvozni trg za rusko nafto in plin, kar pomaga napolniti vojno blagajno Kremlja. Poleg tega se Rusija zanaša na Kitajsko pri visokotehnološkem uvozu, kar je ključnega pomena za delovanje njenega vojaškega stroja. Medtem ko je kitajski predsednik v četrtek pozdravil ruskega voditelja v Veliki dvorani ljudstva v Pekingu, so bili na vrhu dnevnega reda vojna v Ukrajini, napetosti na Bližnjem vzhodu ter sodelovanje na področju gospodarstva in obrambe.

Politična in vojaška zavezništva

Putinovo potovanje na Kitajsko je njegovo prvo po inavguraciji petega mandata. Dejal je, da gre za “nizko stopnjo strateškega partnerstva med našima državama,” medtem ko je Peking to razglasil za “brezmejno” prijateljstvo. Tako Xi kot Putin vidita prizadevanja Zahoda za širjenje demokracije kot poskus njihove delegitimizacije. Menita, da so avtoritarni režimi primernejši za soočanje z izzivi sodobnega sveta.

Medtem ko Kitajska Rusiji ni zagotovila orožja za uporabo v Ukrajini, je diplomatsko podprla Moskvo in obtožila Zahod, da ogroža varnost Rusije. Kitajska je tudi ostro obsodila zahodne sankcije proti Moskvi. Rusija pa dosledno izraža podporo Pekingu glede vprašanj, povezanih s Tajvanom.

Vloga Kitajske v Ukrajini

Po navedbah ZDA je Kitajska močno povečala dobavo strojnih orodij, mikroelektronike in druge tehnologije Rusiji – vseh komponent, ki se uporabljajo za izdelavo raket, tankov, letal in drugega orožja. Ocene ZDA kažejo, da je leta 2023 Rusija iz Kitajske uvozila približno 90 odstotkov vse mikroelektronike in približno 70 odstotkov obdelovalnih strojev.

Ameriški državni sekretar Anthony Blinken je prejšnji mesec v intervjuju za Euronews namignil, da bo Rusija brez podpore Kitajske morda težko ohranila svoj zagon v Ukrajini. “Kitajska ima odnos z Rusijo, ki ji daje nekaj vzvoda. Ne želim ga pretiravati, ampak ji daje nekaj vzvoda,” je dejal Blinken. Dodal je, da upa, da bo vpliv Kitajske v Rusiji mogoče uporabiti za prepričevanje Putina, da spremeni svojo usmeritev v Ukrajini.

Kljub temu Kitajska vztraja pri svoji nevtralnosti v ukrajinskem konfliktu, hkrati pa ne obsoja dejanj Rusije ali jih celo označuje za invazijo. Peking za sovražnosti krivi Zahod in se je izrekel proti gospodarskim sankcijam proti Rusiji.

Krepitev vojaškega sodelovanja

Diplomatske vezi med Pekingom in Moskvo se poglabljajo, kar se odraža tudi v njunem vojaškem sodelovanju. Zavezniki so v zadnjih letih sodelovali v več skupnih vojnih vajah, vključno s pomorskimi vajami in patruljami v Japonskem in Vzhodnokitajskem morju ter v Omanskem zalivu z Iranom, še eno protiameriško silo. Putin je dejal, da si Moskva s Kitajsko deli zelo občutljivo vojaško tehnologijo, kar je znatno okrepilo njeno obrambno zmogljivost, vključno s sistemom zgodnjega opozarjanja za odkrivanje izstrelitev balističnih raket.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona