Puy enolončnica iz leče in jajčevcev
Puy enolončnica iz leče in jajčevcev. Enolončnico lahko postrežete kot krepko predjed, prilogo ali kot glavno jed. Prav tako lahko enolončnico lahko pripravite do 3 dni vnaprej in jo hranite v hladilniku. Preden jo servirate jo samo segrejte, dodajte olje, čilijeve kosmiče in origano.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 3 žlice olivnega olja in malo več za serviranje
- 3 stroki česna, na drobno narezani
- 1 velika rdeča čebula, na drobno narezana (160 g)
- ½ žlice nabranih listov timijana
- 2 majhna jajčevca, narezana na koščke, približno 5 x 2 cm (420 g)
- 200 g češnjevih paradižnikov
- 180 g Puy leče
- 500 ml zelenjavne juhe
- 80 ml suhega belega vina
- 100 g crème fraîche
- 1 čajna žlička čilijevih kosmičev (ali ½ žličke običajnih čilijevih kosmičev)
- 2 žlički listov origana
- sol in črni poper
Postopek priprave:
V veliko, visoko ponev dajte 2 žlici olja in postavite na srednje močan ogenj. Dodajte česen, čebulo, timijan in ¼ čajne žličke soli ter med pogostim mešanjem pražite 8 minut, dokler se ne zmehča in zlate barve. Prelijte v skledo, olje pa pustite.
Jajčevce in paradižnik dajte v skledo in jih začinite s ¼ čajne žličke soli in obilo popra. V isto ponev dodajte preostalo olje, ko je zelo vroče, dodajte jajčevce in paradižnik. Pražite 10 minut na srednji temperaturi in jih pogosto obračajte, dokler jajčevci niso mehki in zlato rjavi, paradižniki ne smejo postati črni. Česen in čebulo vrnite v ponev, nato dodajte lečo, osnovo, vino, 450 ml vode in ¾ žličke soli. Zavrite. Znižajte ogenj na srednje in počasi kuhajte približno 40 minut, dokler leča ni mehka, vendar še vedno čvrsta na ugriz.
Postrezite toplo s kančkom crème fraîche, kančkom olja in čilijevimi kosmiči ter origanom po vrhu.
Dober tek!
Vir in foto: Otolenghi