Neodvisno etično nadzorstvo za politične uradnike EU

Evropska komisija je sprejela predlog za etično organizacijo, ki bi določila etične standarde za politične uradnike. Organizacija naj bi zajela devet institucij EU. Te institucije bi morale sprejeti zavezujoče zaveze in zagotoviti izvajanje teh standardov.

Pobuda je nastala zaradi podkupovalnim škandalom Qatargate. Qatargate je škandal, ki je nedavno pretresel Evropski parlament. Cilj pobude je premagati pravne in politične ovire. Njen cilj je vzpostaviti neodvisno etično nadzorno telo. Ta bi bil pristojen za celotno EU.

Predlagani odbor ne bi imel preiskovalnih ali kazenskih pooblastil. Njegov glavni cilj, kot je navedeno v predlogu, je spodbujanje samoregulacije med političnimi uradniki. V primeru nespoštovanja predpisov naj bi jih podvržel javnemu nadzoru.

Vsaka od devetih obravnavanih institucij izbere predstavnika za etični odbor. Odbor ima šest mesecev časa, da oblikuje enotna načela.

Ko bo doseženo soglasje glede novih temeljnih predpisov, ki bodo zajemali vidike, kot so razkritje premoženja, sekundarna zaposlitev, sprejemanje daril od tretjih oseb, vloge po službeni dolžnosti in preglednost, bo odbor nato vzpostavil skupni okvir za notranje izvrševanje.

V skladu s predlogom se stranke zavezujejo, da bodo te standarde vključile v svoje notranje kodekse ravnanja. Če bodo kolegi člani etičnega organa zaznali nespoštovanje teh zavez, se lahko institucije soočijo s pravnimi izzivi na Sodišču EU.

Etični organ bi sestavljali nepristranski strokovnjaki in ne le uradniki EU. Ti strokovnjaki bi spremljali pogajanja in ocenjevali, kako posamezne institucije spoštujejo zaveze. Vzpostavljeni standardi in ocene skladnosti institucij bi bili javno dostopni na posebnem spletnem mestu.

Škandal Qatargate in politični vpliv

Predsednica Komisije Ursula von der Leyen je ob nastopu mandata leta 2019 imenovala Věro Jourovo za podpredsednico za vrednote in preglednost. Jourova je bila zadolžena za nadzor nad ustanovitvijo etičnega organa. Vendar je Jourova naletela na odpor institucij, ki se ne želijo podrediti zunanji avtoriteti.

Zaradi škandala Qatargate so bili aretirani sedanji in nekdanji poslanci Evropskega parlamenta. Obtoženi so bili sprejemanja denarja od držav, ki niso članice EU. Vpletena sta bila Katar in Maroko. Denar so zamenjali za politični vpliv. Vpliv na prevladujoče razmere je bil minimalen.

Po besedah Jourove je vzpostavitev organa, ki bi vključeval vse različne vpletene institucije, zahtevna naloga. To mnenje je izrazila v ponedeljek v češkem podkastu Brussels Sandwiches. Jourova je to težavo poudarila tudi na torkovem srečanju, ki ga je gostil evropski varuh človekovih pravic, in izpostavila pomanjkanje enotnega stališča v Parlamentu.

Levo usmerjeni poslanci Evropskega parlamenta v letu 2021 so se zavzeli za močnega etičnega izvršitelja, ki bi imel preiskovalna in kaznovalna pooblastila. Medtem so vplivni desni zagovorniki tiho zagovarjali svobodo mandata. Ker se čez leto dni obetajo volitve v Evropski parlament, je predlog za etični organ pripravil teren za politično bitko po ideoloških linijah.

Predlog bo objavljen v sredo. Levosredinski in liberalni poslanci Evropskega parlamenta so kritizirali konservativne poslance in jih obtožili, da podpirajo šibek načrt.

Zavračanje privilegijev v Evropi

Podpredsednica Parlamenta Katarina Barley zastopa skupino socialistov in demokratov. Odgovorna je za zadeve v zvezi s preglednostjo. Barley trdi, da trditev Komisije o neizvedljivem preiskovalnem organu nima trdne pravne podlage. Poleg tega je kritizirala Evropsko ljudsko stranko, češ da si le prizadeva za ustanovitev brezzobega foruma brez prave avtoritete.

Podobno je menil tudi predsednik liberalne skupine Renew Stéphane Séjourné, ki je dejal, da je preiskovalni organ, ki nima pristojnosti, podoben “nemočnemu nadzornemu psu”. Poleg tega je pozval konservativne politike v Evropi, naj se soočijo z realnostjo in je ne ignorirajo, pri čemer je kot primer navedel škandal Qatargate.

Znani poslanci EPP, ki so sodelovali pri oblikovanju ukrepa, se vzdržali komentarjev. Predlog ni bil uradno razkrit.

Jourova je napovedala, da splošne javnosti predlog morda ne bo zanimal. Vendar pa bodo pozorno preučili ugotovitve etičnega organa.

“V prihodnjem tednu se lahko zgodi, da bodo volivci ravnodušni,” je pripomnila. Jourova je poudarila zavezanost politikov k spoštovanju visokih standardov ravnanja, zlasti glede sprejemanja privilegijev.

“Ljudje po vsej Evropi preživljajo stiske in odločno zavračajo vsakršno izkazovanje privilegijev,” je dodala.

Vir Portal24 Foto: Wikimedia