Qatargate: Odobreni novi ukrepi za preglednost

ByB.O.

15. septembra, 2023 , ,
Foto: Pexels

Qatargate: Odobreni novi ukrepi za preglednost

Zdi se, da so uradniki EU pripravljeni nadaljevati s projektom Qatargate. Predsednica Komisije Ursula von der Leyen je nedavno, ko je imela govor o stanju v Uniji, izpustila razpravo o ponavljajočih se težavah z zaupanjem v bruseljske institucije. Poslanci Evropskega parlamenta so nato uvedli vrsto ukrepov za preglednost.

V Strasbourgu so poslanci s 505 glasovi za in 93 glasovi proti podprli spremembe pravil. Te spremembe jih zavezujejo, da prijavijo svoje premoženje in da več beležijo svoje stike z lobisti, vključno z diplomati. Prav tako so se odločili, da natančneje opredelijo “navzkrižje interesov” in razkrijejo več informacij o dohodkih iz drugega dela, ki presegajo 5.000 evrov.

Stališče večine je ostalo dvoumno. Pred tem so poslanci iz desnosredinske Evropske ljudske stranke in dodatnih konservativnih frakcij med glasovanjem v odboru zavrnili različico ukrepa.

Predsednica Parlamenta Roberta Metsola je po sredinem glasovanju na družbenih omrežjih izrazila ponos in dejala: “V rekordno kratkem času smo sprejeli prelomne odločitve za krepitev integritete, neodvisnosti in odgovornosti. Te reforme so rezultat načrta v 14 točkah, ki ga je Metsola hitro pripravila po škandalu Katargate. Predstavnik podjetja Metsola je poudaril, da nekatere od teh sprememb, ki so bile uvedene devet mesecev po škandalu, niso bile aktivne že več let.

Škandal Qatargate je doslej prizadel le levosredinske socialiste in demokrate. Vendar je Metsola skupina EPP nasprotovala več strogim ukrepom za preglednost. Njihov argument je, da pravice nedolžnih poslancev Evropskega parlamenta ne bi smele biti ogrožene zaradi neučinkovitih prizadevanj za zajezitev korupcije.

Zamujena priložnost… več na Biznis24

Foto: Pexels Portal24