Racije v Bruslju in Strasbourgu: Parlamentarni uslužbenec vpleten v rusko propagandno operacijo

Evropski parlament [Foto: Pexels]

Racije v Bruslju in Strasbourgu: Parlamentarni uslužbenec vpleten v rusko propagandno operacijo

Bruseljska in francoska policija v pisarnah Evropskega parlamenta v Bruslju in Strasbourgu ter na domu parlamentarnega uslužbenca v belgijski soseski Schaerbeek izvedli več sočasnih racij. Belgijski tožilec je izjavil, da je omenjeni uslužbenec igral “pomembno vlogo” v domnevni ruski propagandni operaciji, ki se je infiltrirala v Evropski parlament.

Nizozemski poslanec EU Marcel de Graaff je na družbenem omrežju X potrdil, da je bil osumljeni uslužbenec njegov parlamentarni pomočnik Guillaume Pradoura. De Graaff pa se je hitro distanciral od obtožb. Rekel je: “Nisem vpleten v nobeno tako imenovano rusko dezinformacijsko operacijo. Imam lastna politična prepričanja in jih razglašam. To je moja naloga evropskega poslanca.”

De Graaff je bil leta 2014 izvoljen v Evropski parlament za skrajno desno Stranko za svobodo (PVV), ki naj bi zdaj vstopila v nizozemsko vlado. Leta 2022 se je pridružil Forumu za demokracijo (FV) in politični družini Identiteta in demokracija (ID) zaradi proruskih izjav v zvezi z invazijo na Ukrajino.

Preiskave in obtožbe

Belgijsko tožilstvo, ki je odredilo preiskave, je dejalo, da obstajajo “indikacije”, da je imel Pradoura “pomembno vlogo” v ruski propagandni operaciji. Racije so bile del obsežne preiskave, za katero se sumi, da je plačevala sedanjim poslancem Evropskega parlamenta za širjenje prokremeljske propagande iz osrčja institucij EU v Bruslju. Tožilstvo je potrdilo, da so preiskave povezane s primerom “vmešavanja, pasivne korupcije in članstva v hudodelski združbi.”

Pradoura je bil leta 2019 izključen iz Rassemblement National Marine Le Pen zaradi antisemitske slike. Pred tem je delal kot pomočnik nemškega poslanca Maximiliana Kraha, ki je prav tako vpleten v preiskavo kitajskega vohunjenja.

Reakcije in posledice

Na zahtevo Euronewsa za uradno izjavo je tiskovna služba Evropskega parlamenta odgovorila: “Ne moremo komentirati tekočih preiskav.” Dodali so, da Evropski parlament v celoti sodeluje z organi kazenskega pregona in pravosodnimi organi ter da so zagotovili dostop do pisarne.

Iskanje je najnovejši razvoj v preiskavi tiskovne družbe Voice of Europe, ki kotira na nizozemski borzi in jo je Evropska unija v začetku tega meseca sankcionirala zaradi trgovanja s propagando Kremlja. Voice of Europe trdi, da zagotavlja “necenzurirane novice iz Evrope in sveta” in je marca letos imela intervjuje in razprave s sedanjimi poslanci Evropskega parlamenta.

Širši vpliv in preiskave

Češke oblasti so konec marca objavile, da so razbile operacijo ruskega vpliva, ki je bila izvedena prek Voice of Europe. Finančne transakcije naj bi bile opravljene izvoljenim uradnikom v Evropskem parlamentu in v nacionalnih parlamentih. Obtožbe vključujejo politike iz Nemčije, Francije, Poljske, Belgije, Nizozemske in Madžarske.

Eden od evropskih poslancev, s katerim so se pogovarjali mediji, je bil Anders Vistisen, ki je zastopal skrajno desno frakcijo Identiteta in demokracija (ID) v Evropskem parlamentu. Ko ga je Euronews vprašal, ali je bil plačan za intervju, je Vistisen odločno zanikal: “Ne, seveda ne. Ta intervju je bil pripravljen na istem mestu kot ta intervju. Prosili so me, naj dam intervju, in sem se ugodil.”

Naraščajoča zaskrbljenost pred volitvami

Preiskava poteka le nekaj dni pred volitvami v Evropski parlament. Pričakuje, da bo letos glasovalo približno 370 milijonov volivcev EU. Volitve so tarča potencialnega vmešavanja Kremlja, kar še povečuje zaskrbljenost. Vodilni kandidat evropskih Zelenih Terry Reintke je v odzivu na racije trdil, da “desničarske sile igrajo rusko ruleto z evropsko demokracijo.” Dodal je: “Ne moremo dovoliti, da bi se te Putinove marionete približale oblasti. Volivci si zaslužijo jasnost – zlasti glede volitev v EU naslednji teden.”

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pexels