Radio Študent obtožuje ŠOU omejevanja novinarske svobode

ByMiha Kovač

11. junija, 2024
Mikrofon, radio [Foto: Freepik]

Radio Študent obtožuje ŠOU omejevanja novinarske svobode

Radio Študent je na današnji novinarski konferenci opozoril na že osem mesecev trajajočo prepoved snemanja sej študentskega zbora Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU). Na zadnjih dveh sejah je bila prepoved podprta z varnostniki, kar na Radiu Študent razumejo kot grobo omejevanje novinarskega dela in zahtevali so umik prepovedi.

Vodja službe za napovedovanje Radia Študent Lovrenc Škoda je v uradni izjavi poudaril, da so njihovi novinarji edini, ki redno spremljajo in poročajo o dogajanju na sejah študentskega zbora. Seje so zadnja tri leta prenašali v živo, a konec oktobra so snemalni ekipi nekaj ur pred začetkom seje prepovedali video prenos. ŠOU je kot razlog navedel varovanje osebnih podatkov poslancev, ki naj bi umaknili soglasje za snemanje. Na Radiu Študent s tem ne soglašajo, saj menijo, da bi lahko osebne podatke po potrebi kasneje izločili iz posnetka.

Urednica univerzitetne redakcije Radia Študent Nika Gradišek je opozorila, da so prenose sej gledali več tisoč ljudi. Po njenem mnenju omejevanje snemanja prihaja v času, ko ima ŠOU v proračunu skoraj pet milijonov evrov in ko je Računsko sodišče v reviziji ugotovilo, da “v mnogih primerih ni transparenten”.

Seje snemajo, hranijo jih v arhivu

Novinarka Urška Janžič je dodala, da so omejevali novinarsko delo že prej, saj so jih o sejah obveščali zadnji trenutek, spreminjali lokacijo nekaj minut pred začetkom ali niso omogočili internetne povezave.

Čeprav ŠOU seje snemajo in hranijo v arhivu, posnetkov Radiu Študent ne posredujejo. Po neuspešnih poskusih pridobitve posnetkov so se obrnili na informacijsko pooblaščenko, ki je ŠOU dvakrat pozvala, naj posnetke pošljejo. ŠOU jih je poslal s pripisom, da jih Radio Študent ne sme javno objaviti, zaradi česar so se pritožili.

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) z zaskrbljenostjo spremlja oviranje Radia Študent pri poročanju o ŠOU. Katarina Bulatović iz DNS-ja je izjavila, da je prepoved videoprenosa nedopustna in da bi morale javne institucije omogočiti medijem poročanje o njihovem delovanju. Še posebej sporno je, da je ŠOU ustanoviteljica Radia Študent in hkrati onemogoča delo lastnemu zavodu.

Mojca Zabukovec, glavna tajnica Sindikata novinarjev Slovenije, je dejala, da kakršno koli omejevanje ni mogoče razumeti drugače kot skrivanje ter odrivanje študentov in drugih zainteresiranih stran od študentskih politik.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Freepik