Rahla rast delnic na Wall Streetu, vlagatelji čakajo na poročilo o inflaciji

Foto: Freepik

Rahla rast delnic na Wall Streetu, vlagatelji čakajo na poročilo o inflaciji

Na Wall Streetu so tečaji delnic nekoliko zrasli, vendar je trgovanje potekalo previdno, saj vlagatelji niso bili pripravljeni tvegati pred objavo novega poročila o inflaciji v ZDA. To poročilo bi lahko pomembno vplivalo na nadaljnjo smer trga.

Indeks Dow Jones je pridobil 0,04 odstotka in dosegel 39.127 točk. S&P 500 je zrasel za 0,16 odstotka na 5477 točk. Nasdaq je poskočil za 0,49 odstotka in se ustavil pri 17.805 točkah.

Kot prejšnje dni so bile v središču pozornosti vlagateljev delnice tehnoloških podjetij. Medtem ko se je tečaj delnic Nvidie, zadnje čase glavne zvezde na trgu, nekoliko znižal, so se tečaji velikanov, kot so Apple, Amazon in Tesla zvišali.

Trgovanje je bilo previdno zaradi pričakovanja novega majskega poročila o inflaciji v ZDA, ki bo objavljeno v petek. Vlagatelji upajo, da bo poročilo pokazalo nadaljnje umirjanje inflacije. Slednje bi lahko spodbudilo ameriško centralno banko k izdatnejšemu znižanju obrestne mere letos. Vodilni v FED-u so v preteklih dneh opozorili, da je inflacija še vedno precej nad ciljnimi ravnmi, a ocenjujejo, da je možno eno znižanje obrestne mere do konca leta. Kljub temu trg pričakuje, da bo Fed do konca leta obrestne mere znižal dvakrat, prvič že septembra.

Na evropskih borzah so se tečaji delnic včeraj znižali. Londonski indeks FTSE je oslabel za 0,27 odstotka na 8225 točk, frankfurtski DAX je zdrsnil za 0,12 odstotka na 18.155 točk, pariški CAC pa je padel za 0,69 odstotka na 7609 točk.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik