Rajko Gerič, nekdanji odgovorni urednik TVS, ovadil Roberta Goloba

ByAna Koren

27. oktobra, 2023 ,
Rajko Gerič [Foto: STA]

Rajko Gerič, nekdanji odgovorni urednik TVS, ovadil Roberta Goloba

Nekdanji odgovorni urednik Televizije Slovenija (TVS), Rajko Gerič, je vložil kazensko ovadbo proti slovenskemu premierju Robertu Golobu. Gerič se je za takšno potezo odločil zaradi premierjevih izjav v oddaji Odmevi TVS (25. 10. 2023, voditeljica Tanja Starič), poroča Spletni časopis. Premier Golob je med pogovorom z voditeljico izjavil, da si prizadeva za “čiščenje janšizma” v policijskih vrstah in na javnem zavodu RTV Slovenija.

Golobova izjava je povzročila nemalo razburjenja, še posebej med zaposlenimi na RTVS. Jaz in moji kolegi se ob takšnih izjavah predsednika vlade, ki prizna, da je z vodstvom dogovorjen o čiščenju ‘janšistov in janšizma’, počutim diskriminirano in zgroženo, da nekdo s pozicije moči napoveduje čiščenje javnega zavoda na podlagi politične pripadnosti ali opredeljenosti zaposlenih. Takšno dogovarjanje in poziv sta po mojem mnenju protiustavna in vodita v nedopusten krog političnega obračunavanja s posamezniki, ki se jih etiketira na podlagi neke arbitrarne oznake, za katero ni nobene realne osnove. Predsednik vlade je s takšnimi izjavami kršil ustavo, kazenski zakonik in zakon o delovnih razmerjih,” je za Delo dejal Gerič, ki je zaradi te izjave občutil potrebo po pravnem ukrepanju. Gerič je pojasnil, da se zdi takšno “čiščenje” na osnovi politične pripadnosti ali opredeljenosti zaposlenih protiustavno in neprimerno.

Po navedbah Spletnega časopisa, je Gerič v svoji ovadbi izrazil prepričanje, da takšne izjave premierja vodijo v “nedopusten krog političnega obračunavanja s posamezniki,” ki so označeni na podlagi “neke arbitrarne oznake.” Izpostavil je tudi, da so takšne izjave v nasprotju z ustavo, kazenskim zakonikom in zakonom o delovnih razmerjih.

V ozadju izjav je pogovor med premierjem Golobom in voditeljico Tanjo Starič, v katerem je Golob namigoval, da so se vsi, vključno z voditeljico, zavezali k čiščenju “janšizma” na RTVS. Ta pogovor se je navezoval na pričanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o morebitnih pritiskih na kadrovske odločitve znotraj institucij.

Jaz in moji kolegi se ob takšnih izjavah predsednika vlade, ki prizna, da je z vodstvom dogovorjen o čiščenju ‘janšistov in janšizma’, počutim diskriminirano in zgroženo, da nekdo s pozicije moči napoveduje čiščenje javnega zavoda na podlagi politične pripadnosti ali opredeljenosti zaposlenih. Takšno dogovarjanje in poziv sta po mojem mnenju protiustavna in vodita v nedopusten krog političnega obračunavanja s posamezniki, ki se jih etiketira na podlagi neke arbitrarne oznake, za katero ni nobene realne osnove. Predsednik vlade je s takšnimi izjavami kršil ustavo, kazenski zakonik in zakon o delovnih razmerjih.

Rajko Gerič v Delu

Politične menjave

Spletni časopis ob tem tudi spomni na hitre politične menjave na vrhu ključnih institucij, kot so SDH in Telekom, kar je vplivalo tudi na medijsko pokrajino države. Rajko Gerič, nekdanji direktor TSmedia, ki upravlja z enim bolj branih spletnih portalov v Sloveniji, Siol.net, je bil politično odstavljen, kar je omogočilo nadaljnje hitre kadrovske spremembe, vključno z odstavitvijo odgovornega urednika Petra Jančiča, kar je vodilo k imenovanju novega urednika, Mihaela Šuštaršiča. Omenjena operacija je bila vodena s strani Vesne Vuković, ki je bila vpletena v nenavadne finančne prakse z Robertom Golobom, kar so lani na Siol.net tudi razkrili.

Spletni časopis prav tako navaja, da je novi urednik Šuštaršič po prevzemu funkcije cenzuriral več člankov, ki so bili kritični do vlade. Zanimivo je, da je Častno razsodišče Društva novinarjev te poteze ocenilo kot sprejemljive, čeprav gre za očitne kršitve kodeksa novinarske etike.

Dodatno Spletni časopis poroča tudi o vlogi Društva novinarjev in njihovi generalni sekretarki, Špeli Stare, ki je postala podpredsednica “novega depolitiziranega” sveta RTVS. Gerič je opozoril na neobičajne prakse, kjer je Staretova v imenu Častnega razsodišča komentirala in kritizirala njegovo poročanje o svetu RTVS, kljub njeni osebni vpletenosti v zadeve, ki jih je obravnaval v svojih člankih.

vir

Foto: STA

Portal24