Raketni napad na Krim: Rusija prst uperja v Washington

ByAna Koren

23. junija, 2024 , , ,
Napad na Krim [Foto; Zajem zaslona X/IndexHR]

Raketni napad na Krim: Rusija prst uperja v Washington

Rusko obrambno ministrstvo je danes obtožilo ZDA za odgovornost za raketni napad na civiliste v mestu Sevastopol na Krimu. Napad so naj bi izvedle rakete ATACMS, ki jih je Washington dobavil Kijevu.

Na družbenih omrežjih se je pojavil posnetek, ki prikazuje padanje drobcev sestreljenih raket na obalo. “Odgovornost je na Washingtonu. To ne bo ostalo brez odgovora,” je sporočilo ministrstvo. “Odgovornost za namerni raketni napad na civiliste v Sevastopolu, mestu na Krimu, nosi predvsem Washington, ki je dobavil orožje Ukrajini, pa tudi oblasti v Kijevu,” so še dodali.

V raketnem napadu na Sevastopol so bili ubiti trije ljudje, med njimi dva otroka, okoli sto pa je bilo ranjenih, je sporočil lokalni guverner Mihail Razvozjajev, ki ga je imenovala Moskva.

Ameriške rakete ATACMS v Ukrajini

Aprila je Washington sporočil, da je Ukrajini poslal rakete ATACMS. Ukrajina že dlje časa prosi Zahod za tovrstno orožje, da bi lahko izvajala napade dlje za frontno črto. Oktobra je Ukrajina proti Rusiji prvič uporabila ameriške rakete ATACMS, vendar imajo tiste, ki so jih nedavno prejeli, večji doseg – do 300 km.

Ukrajinske oblasti še niso komentirale napada na cilje v Sevastopolu, pristaniškem mestu, ki je pogosto tarča napadov, saj je dom ruske črnomorske flote. Krim je ključno logistično središče za rusko vojsko.

V ruski regiji Belgorod, blizu ukrajinske meje, je bila ena oseba ubita, trije pa so bili ranjeni v napadih ukrajinskih dronov, je danes povedal guverner Vjačeslav Gladkov. Tudi ta regija je pogosta tarča ukrajinskih napadov. Kijev trdi, da se tako brani pred ruskimi napadi na lastnem ozemlju.

[Vir: IndexHR]; Portal24; Foto: Zajem zaslona X/IndexHR