Rast azijskih delnic in padec dolarja po stabilnih podatkih o inflaciji v ZDA

Azijske delnice so v sredo zabeležile izrazit skok, medtem ko je dolar doživel najhujše izgube v zadnjem letu. Do sprememb je prišlo po objavi stabilnih podatkov o inflaciji v ZDA, ki so okrepili zaupanje vlagateljev, da je Federal Reserve (FED) zaključil z dvigovanjem obrestnih mer in da bi lahko začel zniževati obrestne mere že v začetku prihodnjega leta.

Zbirne cene življenjskih potrebščin v ZDA so ostale nespremenjene v oktobru, kar je presenetilo analitike, ki so pričakovali 0,1-odstotno rast. Tudi osnovni CPI je zabeležil padec, in sicer 0,2 odstotka namesto pričakovanih 0,3 odstotka.

Na finančnih trgih je prišlo do pozitivnih premikov. MSCI indeks se je na začetku dneva povečal za 1,9 odstotka. Japonski Nikkei pa je pridobil 1,8 odstotka. Nasdaq se je čez noč dvignil za 2,4 odstotka, obveznice so prav tako pridobile na vrednosti, dolar pa je izgubil več kot 1,6 odstotka v primerjavi z evrom.

Sam Rines, generalni direktor raziskovalnega podjetja CORBU v Teksasu, je komentiral: “To nedvomno predstavlja dobro novico v zvezi z inflacijo, vendar se zdaj pojavlja vprašanje, ali je lahko še bolje?”

Terminske pogodbe na obrestne mere so se močno povečale. Trgovci namreč ocenjujejo, da bi FED obrestne mere začel zniževati že maja, nekateri pa celo prej, v marcu.

Donosi dvoletnih državnih obveznic, ki so zanesljiv pokazatelj pričakovanj kratkoročnih obrestnih mer, so v torek padli za več kot 22 bazičnih točk in ostali stabilni pri 4,84 odstotka v Tokiu v sredo. Desetletni donosi so čez noč padli za 19 bazičnih točk in se dotaknili skoraj dvomesečnega dna pri 4,43 odstotka, saj so cene obveznic naraščale.

Valute

Na trgu deviz je dolar doživel največjo prodajo v zadnjih 12 mesecih, največje izgube pa je doživel v primerjavi z valutami, občutljivimi na tveganje, kot je avstralski dolar. Avstralski dolar se je čez noč okrepil za 2 odstotka in ostal stabilen pri 0,6496 dolarja. Novozelandski dolar je zabeležil 2,2-odstotno rast in se ustalil pri 0,60 dolarja. Evro je presegel 1,08 dolarja, medtem ko se je jen okrepil na 150,5 za dolar.

Podrobni podatki so dodatno razveselili vlagatelje, saj so se dokazi o rasti najemnin umirili, cene avtomobilov pa so padle. Trend upadanja šestmesečne letne osnovne inflacije ostaja nespremenjen.

Chetan Seth, strateg pri Nomuri, je dejal: “Ta odčitek bo po našem mnenju verjetno potrdil, da je FED zdaj zadržal obrestne mere. Nedavna poročila o trgu dela in inflaciji v ZDA kažejo, da se gospodarstvo mehča, vendar ne propada, donosi obveznic in cene nafte pa so se znižali, kar zmanjšuje tveganja trdega pristanka gospodarstva naslednje leto.”

Na drugem koncu sveta je kitajska centralna banka povečala likvidnostne injekcije, čeprav je obrestno mero pustila nespremenjeno pri podaljševanju zapadlih srednjeročnih posojil. Kitajski juan je ostal blizu dvomesečnega vrha.

V Japonskem je japonska centralna banka umaknila svoje redne nakupe obveznic, saj so se trgi okrepili. Donosi desetletnih japonskih državnih obveznic so dosegli enomesečno dno pri 0,775 odstotka.

Naslednji fokus za trge bodo podatki o prodaji na drobno v ZDA. Analitiki pa menijo, da tudi pozitivna številka verjetno ne bo zmanjšala evforije zaradi predvidenega konca dvigovanja obrestnih mer.

vir

Foto: Freepik

Portal24