Rast izraelskih naselbin ogroža palestinsko državo, opozarja ZN

ByMiha Kovač

9. marca, 2024 , ,
Izraelske naselbine [Foto: Zajem zaslona YT]

Rast izraelskih naselbin ogroža palestinsko državo, opozarja ZN

Generalni sekretar Združenih narodov (ZN) za človekove pravice, Volker Turk, je izrazil zaskrbljenost zaradi rekordnega razširjanja izraelskih naselbin na zasedenih palestinskih ozemljih, kar bi lahko uničilo kakršno koli možnost za vzpostavitev palestinske države. Turk je opozoril, da rast naselbin pomeni nezakonito selitev prebivalstva s strani Izraela, kar je označil kot vojni zločin, navaja Reuters.

Po poročanju Reutersa je Turk v izjavi izpostavil dramatično povečanje nasilja med naseljenci in kršitev človekovih pravic na Zahodnem bregu, ki bi lahko povzročilo nepopravljivo škodo že tako krhki možnosti za vzpostavitev palestinske države. Poročilo, ki bo predstavljeno Svetu za človekove pravice v Ženevi konec marca, je dokumentiralo rekordnih 24.300 novih izraelskih stanovanjskih enot na Zahodnem bregu v obdobju enega leta do konca oktobra 2023.

Turkovo poročilo je izpostavilo tudi povečanje intenzivnosti in resnosti nasilja izraelskih naseljencev in države nad Palestinci na Zahodnem bregu, še posebej po smrtonosnih napadih Hamasa na Izrael oktobra 2023. Reuters poroča, da je od takrat izraelske varnostne sile ali naseljenci ubili več kot 400 Palestincev.

Izraelsko diplomatsko predstavništvo v Ženevi je izrazilo nasprotovanje poročilu, ki ne upošteva žrtev izraelskega terorizma. Vendar pa Turkovo poročilo, ki temelji na spremljanju ZN in drugih virov, dokumentira resno kršenje mednarodnega prava in človekovih pravic.

Omenjeno je tudi, da politika izraelske vlade, ki podpira širitev naselbin na Zahodnem bregu, predstavlja oviro za dvodržavno rešitev izraelsko-palestinskega spora, kot je bilo predvideno v sporazumih iz Osla iz devetdesetih let.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Zajem zaslona