Kako pogoste so rastne bolečine pri otrocih in kdaj poiskati zdravniško pomoč?

Po ocenah pediatrov, kar 50 odstotkov otrok, na neki točki, občuti rastne bolečine. Toda kljub temu, da je zelo pogosta, je okoli te vrste bolečine veliko skrivnosti. Preberite si, kar morate vedeti o rastnih bolečinah in kako pomagati otroku, če se pojavijo.

Rastne bolečine se pravzaprav nanašajo na bolečine v nogah, ki se pojavijo pri otrocih, običajno ponoči, pojasnjuje pediatrinja Danelle Fisher. Dodaja, da se to stanje največkrat pojavi med 3. in 12. letom starosti.

“To se običajno zgodi pri zdravih otrocih. Bolečino večinoma čutijo ponoči ali jih lahko celo zbudi iz spanja,” pravi Fisher. Simptomi lahko vključujejo topo bolečino. Običajno v spodnjem delu noge, lahko pa jo čutijo tudi za kolenom.

Toda zakaj se rastne bolečine največkrat pojavijo ponoči?

Pediater Gary Reschak pojasnjuje, da je verjetno razlog v tem, da so otroci čez dan preprosto bolj aktivni in jih ne opazijo toliko kot zvečer. Poleg tega Fisher poudarja, da se rastni hormon aktivira prav takrat, ko otroci spijo. Pogosto lahko slišimo stavek, da med spanjem rastemo, in to drži. Prav ta rast čez noč lahko poveča razlog za bolečino.

Okoli naraščajočih bolečin je veliko skrivnosti, tudi v medicinski skupnosti. ”Skratka, vzrok za rastne bolečine še ni znan. Nekatere študije kažejo, da obstaja določena povezava s prekomerno uporabo okončin, vendar natančnih dokazov, ki bi to potrdili, ni,” pojasnjuje Reschak. Meni namreč, da bi lahko bila bolečina povezana le z visoko intenzivnostjo otrokove telesne aktivnosti čez dan.

Z njim se strinja tudi pediater Fisher. “Študije preprosto niso dovolj dokončne. Prav tako ima vsak drugačen prag bolečine in to lahko igra pomembno vlogo pri tem, zakaj nekateri otroci doživljajo rastne bolečine bolj kot drugi.”

Kakšna bolečina je normalna in kdaj je potreben obisk zdravnika?

Pediatri svetujejo, kako te bolečine omiliti. Starši lahko otroku poskusite zmasirati nogice ali boleče predele negovati s toplimi obkladki.

Čeprav so rastne bolečine pogoste in ne predstavljajo nevarnosti za zdravje otroka, je v nekaterih primerih treba poiskati pomoč zdravnika. To so:

  • bolečina, ki prizadene samo eno nogo
  • nedavna poškodba
  • šepanje ali otežena hoja
  • rdečica
  • oteklina
  • modrice
  • izpuščaj
  • vročina
  • bolečina, ki traja še naslednji dan.

Čeprav so lahko za otroka izjemno neprijetne, rastne bolečine ne smejo vplivati ​​na njegovo aktivnost ali ovirati njegovega delovanja čez dan. V primeru, da se otrok pogosto pritožuje nad bolečinami in jih ne prenese, pediatri priporočajo zdravniško pomoč.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Kako pri otrocih prepoznati pomanjkanje vitaminov in mineralov? Evo, kaj pravi pediater

Otrokom pogosto primanjkuje vitaminov in mineralov, ker njihova prehrana ni pestra, opozarja pediatrinja in neonatologinja Picha Pachal. Pediatrinja trdi, da je hrana, s katero hranijo otroke, običajno enotna. Poleg tega otroci vse pogosteje uživajo hrano z velikimi količinami rafiniranega sladkorja. Tudi predelano hrano, ki ni hranilno bogata. To med drugim pogosto vodi v pomanjkanje vitaminov… več tukaj.