Ravnanje v Melaminu ni bilo v skladu s predpisi

ByAna Koren

22. februarja, 2023 ,

Ravnanje v Melaminu ni bilo v skladu s predpisi, ovadenih pet ljudi

Ljubljanski kriminalisti so končali kriminalistično preiskavo eksplozije in požara v kočevskem Melaminu maja lani. Informacije so zbirali z ogledom kraja dejanja, ki ga je vodila preiskovalna sodnica z Okrožnega sodišča v Ljubljani in nadaljnjo kriminalistično preiskavo, ki jo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

Ugotovili so, da je bila na območje tovarne Melamin s tovornim vozilom pripeljana kemijska snov, ki je bila prečrpana v napačen rezervoar. Zaradi nekompatibilnosti kemijskih snovi je med prečrpavanjem odjeknila močna eksplozija.

Umrlo je sedem ljudi

Po eksploziji je izbruhnil še požar, zaradi posledic dogodka je skupno umrlo sedem ljudi. Pet takoj (trije državljani Slovenije in dva iz Bosne in Hercegovine), dva človeka pa čez nekaj dni na zdravljenju v Kliničnem centru Ljubljana (državljana Slovenije in Makedonije).

Lažje poškodovanih je bilo 32 ljudi, ki so bili takrat v neposredni okolici objekta. Ti so večinoma dobili opekline oziroma so bili sprejeti v zdravniško oskrbo zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida.

Kriminalisti menijo, da obstaja utemeljen sum, da ravnanje v Melaminu ni bilo v skladu s predpisi in tehničnimi pravili o varnostnih ukrepih.

“Posledica tega je bila smrt sedmih ljudi, večja premoženjska škoda in več ljudi z lažjimi telesnimi poškodbami, zato smo zoper štiri fizične in eno pravno osebo podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. Ugotovljene so bile vzročne zveze opustitve dolžnega ravnanja za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev ter nastalo posledico,” so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Razloga za ovadbo sta storitev kaznivih dejanj ogrožanja varnosti pri delu po 201. členu kazenskega zakonika, za katerega se storilec kaznuje z zaporom od enega do osmih let, in povzročitev splošne nevarnosti po 314. členu kazenskega zakonika, za katerega se storilec kaznuje z zaporom do petih let. Po informacijah N1 je med ovadenimi tudi direktor Melamina Srečko Štefanič.

Spomnimo…

12. maja lani je v kočevski kemični tovarni Melamin odjeknila silovita eksplozija, ki ji je sledil požar. To je bila doslej najhujša delovna nesreča v Sloveniji. Eksplodiralo je pri prečrpavanju epiklorhidrina iz avtocisterne, pri tem se je porušil tudi del železne konstrukcije obrata. Škoda po nestrokovni oceni po navedbah policije presega 37 milijonov evrov.

Vir Foto: STA

Ne spreglejte…

Milorad Dodik: Evropska unija spominja na javno hišo

Voditelj bosanskih Srbov Milorad Dodik je Evropsko unijo primerjal z javno hišo in zatrdil, da ima slabe namene do Bosne in Hercegovine ter njenih entitet… več tukaj.