Ravnatelji šol opozarjajo na plačna nesorazmerja

ByAna Koren

23. januarja, 2023 , ,

Ravnatelji šol opozarjajo na plačna nesorazmerja

Ravnatelji šol opozarjajo na plačna nesorazmerja in ne razumejo, zakaj so zdravniki in sodniki več vredni od njih. Od vlade pričakujejo, da jim do plačne reforme dodeli dodatek v višini 600 evrov bruto mesečno, kot je to storila za sodnike in tožilce.

Hkrati zahtevajo, da jim vlada tudi finančno ovrednoti strokovne nazive. “Glede na izjemno naporno covidno obdobje, v katerem so šole delovale prav zaradi truda ravnateljev in pomočnikov ravnateljev ter učiteljev, ki so svoje delo opravili v razredih, bi si želeli, da vlada vsaj v majhni meri pokaže, da se zaveda pomena našega dela,” je dejal predsednik Zveze ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Gregor Pečan.

Dodelitev dodatka v višini 600 evrov tudi za ravnatelje bi ravnatelji razumeli kot “znak dobre volje vlade”.

Ob približno 1200 ravnateljih bi takšen dodatek na letni ravni pomenil okoli sedem milijonov evrov dodatnih stroškov. Pečan ocenjuje, da bi to pripomoglo k temu, da bi ravnatelji lažje počakali na ureditev plačnega sistema. Trenutno je izhodiščni plačni razred za ravnatelje v razponu od 47. do 52. plačnega razreda, zdaj pa predlagajo dvig za 36 odstotkov. To bi pomenilo uvrstitev v razponu od 56. do 60. plačnega razreda. Hkrati mora priti do jasne opredelitve, ali so tudi ravnatelji funkcionarji.

Ravnatelji so opozorili, da je dvig minimalne plače, čeprav je bil potreben, zamajal celoten sistem.

Zdravniku v ambulanti za neopredeljene 80 evrov na uro, ravnatelju pa 14

V zvezi so organizirali zbor, ki se ga je udeležilo približno 230 ravnateljev in njihovih pomočnikov. Na srečanje so povabili tudi predsednika vlade Roberta Goloba in ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik. Srečanja se je udeležil le bodoči minister za vzgojo in izobraževanje, trenutno še državni sekretar Darjo Felda. Ta je ravnateljem dejal, da ne ve, kaj naj bi jim obljubil.

Felda je pojasnil, da je z ravnatelji na skupnem bregu, kar zadeva vrednotenje njihovega dela, in da je tudi vlada prepoznala občutno razliko med vrednotenjem dela šolnikov in drugih v javnem sektorju, a da se čez noč ne da nič urediti. Ravnateljem je obljubil, da se bo kot član vlade zavzemal, da bi jim vendarle še pred reformo nekaj primaknili k plači.

Pečan se sprašuje, zakaj je njegova ura vredna zgolj 14 evrov, popoldanska ura zdravnika v ambulanti za neopredeljene pa 80 evrov neto. Zveza bo premierja že prihodnji teden pisno spomnila na njegove lanske obljube o možnosti izboljšanja njihovega materialnega stanja še pred reformo, sicer bodo po besedah Pečana začeli z zaostrovanji, poroča Večer.

K skupnemu nastopu je pozval tudi glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) Branimir Štrukelj, ki je podprl prizadevanja ravnateljev za boljše plačilo.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

50.000 eur za “pro bono” Strateški svet za prenovo zdravstva?

Vlada je v sredo, 18. 1. 2023, na ti. vrhu koalicije na Brdu pri Kranju razkrila, da je ugotovila, da ima slovenski zdravstveni sistem resne težave in da strateški svet pričenja z aktivnim delom. 

Zatem so se začeli vrstiti nastopi premierja po osrednjih medijih. Razlagal je, kako fantastičnih uvidov so bili deležni on in koalicijski partnerji o slovenskem zdravstvenem sistemu in da je bil zdravstveni minister Bešič Loredan zato deležen tudi velikega aplavza vseh prisotnih. Ob tem je še napovedal, da bo dva dni kasneje tj. v petek (20. 1. 2023) znana tudi časovnica zdravstvene reforme… več tukaj.