Raziskava: Anticepilci za vojno v Ukrajini krivijo ZDA

Foto: Pexels

Raziskava: Anticepilci za vojno v Ukrajini krivijo ZDA

Raziskava, ki jo je izvedla Univerza na Dunaju, razkriva, da posamezniki, ki nasprotujejo cepljenju, za trenutno vojno v Ukrajini v večji meri krivijo ZDA kot Rusijo. Rezultati raziskave kažejo na globoko nezaupanje te skupine do državnih institucij in medijev.

Skupine, ki nasprotujejo cepljenju, pogosto izražajo podporo Rusiji in njenemu vodstvu, pri čemer zavračajo obtožbe proti Rusiji kot vzroku za konflikt v Ukrajini. Primeri iz Telegram skupine MFG, znane po svojem zavračanju vseh zaščitnih ukrepov proti COVID-19, kažejo na odobravanje teorij zarote, ki ZDA obtožujejo začetka konflikta in drugih nelegalnih dejavnosti v Ukrajini.

Skepticizem do cepiv se je večkrat povezoval z naklonjenostjo Rusiji, kar se je odražalo tudi v javnih demonstracijah proti koronskim ukrepom, kjer so bili prisotni z belimi, modrimi in rdečimi zastavami. Alternativne medijske platforme so rusko agresijo na Ukrajino pogosto prikazovale kot edino možno rešitev.

Raziskava temelji na podatkih iz avstrijskega projekta Corona Panel Project (ACCP), ki je od začetka pandemije redno zbirala mnenja o pripravljenosti na cepljenje, testiranje in nošenje mask med 1500 ljudmi. Zadnji val raziskave, ki je bil izveden pred kratkim, je razkril, da večina necepljenih v Avstriji ZDA smatra za odgovorne za vojno v Ukrajini.

“Pripovedi teorije zarote o koroni in vojni v Ukrajini so podobne.”
 

Komunikologinja Jakob-Moritz Eberl je analizirala rezultate raziskave, ki se osredotoča na pripisovanje krivde za vojno v Ukrajini glede na cepilni status. Udeleženci raziskave so imeli možnost izbrati med več možnimi odgovornimi, med katerimi so bile Rusija, Ukrajina, EU, Nato in ZDA, pri čemer je bilo mogoče izbrati več odgovorov. Rezultati so pokazali, da 88 odstotkov cepljenih meni, da je za vojno odgovorna Rusija, medtem ko 66 odstotkov necepljenih krivdo pripisuje ZDA. Eberl pojasnjuje, da je osnovni gradnik vseh teorij zarote antielitizem, kar je skupno tako teorijam zarote o COVID-19 kot tistim o vojni v Ukrajini.

Raziskava nadalje kaže, da verovanje v eno teorijo zarote pogosto napoveduje verovanje v druge. To je še posebej razširjeno med privrženci določenih političnih strank in uporabniki medijev, kot je Telegram, kjer je opazno rusko partizanstvo. Vprašanje, ali so na stališča ljudi vplivale specifične politične stranke ali medijske objave ali so bila mnenja že vnaprej oblikovana, ostaja delno neodgovorjeno. Eberl poudarja, da verjetno pride do obojega. Ljudje iščejo informacije, ki se skladajo z njihovim svetovnim nazorom, a večja izpostavljenost določenim vsebinam lahko vpliva na njihova mnenja, še posebej če predhodno niso imeli jasno oblikovanega stališča.

Avstrijski Corona Panel Project (ACCP) je ponudil vpogled v dolgoročni odnos prebivalstva do COVID-19 in drugih kriz, vendar se raziskava sooča s finančnimi izzivi. Raziskovalci si želijo politično neodvisno financiranje za nadaljevanje in razširitev svojega dela na trenutne krize, a so pri tem omejeni zaradi pomanjkanja sredstev.

[Vir: Profil.at]; Portal24; Foto: Pexels