Raziskava iz leta 1966: Jugoslovani največji optimisti na svetu

ByA.K.

3. januarja, 2023

Raziskava iz leta 1966: Jugoslovani največji optimisti na svetu

Raziskava o človekovi sreči iz leta 1966 je pokazala, da so bili Jugoslovani takrat največji optimisti na svetu. 

December 1966:  Jugoslovani so bili največji optimisti na svetu, če je verjeti rezultatom takratne raziskave. Decembra 1966 je Inštitut za mednarodne sociološke raziskave iz Princetona v ZDA pod vodstvom profesorja Hadleyja Cantrila obdelal podatke, pridobljene v mednarodni raziskavi O človeški sreči, o kateri je poročala Politika Ekspres.

Raziskavo so izvedli v ZDA, Braziliji, Kubi, Filipinih, Panami, Dominikanski republiki, Zahodni Nemčiji, Izraelu, Nigeriji, Indiji, Poljski, Japonski, Egiptu in Jugoslaviji. Vodja raziskave v nekdanji državi je bil Svetozar Ćulibrk, izvedel pa jo je Inštitut za družbene vede iz Beograda. 

Največji optimizem glede prihodnosti države 

V Jugoslaviji so anketo imenovali Splošne in splošno-ljudske želje in strahovi. Anketiranih je bilo 1524 ljudi, starih od 21 do 71 let.

Anketirali so 360 delavcev, 390 kmetov, 233 javnih uslužbencev, 397 gospodinj, 98 oseb z višjimi dohodki in 55 oseb iz drugih poklicev.

Anketiranih je bilo 643 ljudi iz Srbije, 363 iz Hrvaške, 224 iz Bosne in Hercegovine, 162 iz Slovenije, 92 iz Makedonije in 35 iz Črne gore.

Po rezultatih raziskave so bili Jugoslovani na vrhu lestvice po izraženem optimizmu glede prihodnosti naroda. Stopnja optimizma je bila izražena v številkah in je v Jugoslaviji znašala 8,8, na Filipinih pa 6,1 ali v Ameriki 7,4.

Nekoliko slabši rezultati so povezani z osebno blaginjo

Sociologi so navedli, da pod izrazom optimizem sprejemajo vse rezultate, ki presegajo sredino zastavljene lestvice. Na prvem mestu so bili Jugoslovani, nato Kuba, Nigerija, Brazilija, Dominikanska republika, Panama, Indija, Japonska … Vse te države so bile optimistične, ko je šlo za blaginjo in prihodnost naroda.

Ko je šlo za osebno blaginjo, so bili pred Jugoslavijo Egipt, Kuba, Panama in Amerika. Ocena nekdanje države 6,7 pa je bila ocenjena kot visoka stopnja optimizma. Za Jugoslavijo so bile Poljska, Indija, Japonska, Dominikanska republika, Filipini itd.

Vir / Politika Ekspres, 1966 Foto: Zajem zaslona