Raziskava: Izobrazba nas naredi pametnejše in ščiti naše črevesje

Izobrazba nas naredi pametnejše in ščiti naše črevesje. Različni deli našega telesa so med seboj povezani in zdrav organ na enem področju lahko pogosto kaže na dobro počutje na drugem.

Za primer vzemimo potencialno povezavo med višjo stopnjo izobrazbe in zmanjšanim tveganjem za razvoj črevesne bolezni. Raziskava, ki analizira to povezavo, temelji na prejšnji študiji. Študija je odkrila genetsko povezavo med Alzheimerjevo boleznijo (kognitivno motnjo) in zdravstvenimi težavami prebavil.

V novi študiji so znanstveniki analizirali podatke 766.345 oseb, ki so bile vključene v študije genoma. Opazovali so povezave med Alzheimerjevo boleznijo, specifičnimi kognitivnimi lastnostmi in številnimi črevesnimi motnjami, kot so peptični ulkus (PUD), gastritis, gastroezofagealni refluks (GERB). ), sindrom razdražljivega črevesa, divertikuloza in vnetna črevesna bolezen (KVČB).

Med kognitivnimi sposobnostmi in večino črevesnih bolezni, razen KVČB, so ugotovili močno genetsko korelacijo. Strokovnjaki menijo, da je ta povezava lahko odvisna od vpliva na določene dele genoma. Analiza na podlagi genov je razkrila tudi pomembno genetsko prekrivanje kognitivnih lastnosti z Alzheimerjevo boleznijo in gastrointestinalnimi motnjami.

“GERD je lahko dejavnik tveganja za kognitivni upad”

Odnos je lahko celo relativno neposreden. Mendelska randomizacija je namreč pokazala, da dejavniki, kot sta izobrazba in višja inteligenca, verjetno zmanjšata tveganje za razvoj nekaterih črevesnih bolezni.

Mendelska randomizacija je statistična tehnika, ki jo uporabljajo genetski epidemiologi za ugotavljanje vzročno-posledičnih učinkov. Denimo, ali biomarker vpliva na tveganje za nastanek bolezni ali je zgolj statistična povezava.

Poleg tega so znanstveniki odkrili nekaj dokazov, da je GERD povzročil določen kognitivni upad, kot je zmanjšana inteligenca. Zdi se, da je ta odnos med našim črevesjem in možgani dvosmeren.

“GERB je lahko dejavnik tveganja za kognitivni upad, zato je pomembno, da zdravstveni delavci iščejo znake ali simptome kognitivne disfunkcije pri bolnikih, ki imajo to bolezen,” je dejal genetik Emmanuel Adewuyi z univerze Edith Cowan.

Spodbujanje izobraževanja bi lahko zmanjšalo tveganje za črevesne bolezni

Doslej so povezavo med črevesjem in možgani preučevali v številnih študijah. Na primer, uživanje zdrave hrane lahko potencialno zmanjša raven stresa. Kako natančno pride do te povezave, še ni jasno. Zdi se, da je povezava med našimi možgani in našim prebavnim sistemom ena najmočnejših kar jih obstaja. In težave na enem koncu te verige lahko povzročijo težave na drugem.

“Naši rezultati kažejo, da bi lahko spodbujanje izobraževanja zmanjšalo tveganje za bolezni črevesja. To pomeni, da lahko družbene in politične spodbude za razvoj izobraževalnih dosežkov ali kognitivnega usposabljanja prispevajo k višjim stopnjam inteligence, kar bi lahko privedlo do boljših zdravstvenih rezultatov, vključno z zmanjšanim tveganjem za razvoj črevesne bolezni, je dejal Adewuyi.

Vir Raziskava Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Najboljši učitelji in mentorji so rojeni v teh znakih zodiaka

Ni lahko biti dober učitelj. Učitelji in mentorji morajo združevati lastnosti, kot so modrost, preudarnost, vztrajnost, potrpežljivost in ustvarjalnost. Znati mora predstaviti, kar govori, na zanimiv način, da pritegne pozornost svojih učencev. V astrologiji velja, da se ta znamenja najbolje znajdejo v vlogi učitelja… več tukaj.

By A.K.

Komentar: