Raziskava: Izstop Nemčije iz EU bi uničil milijone delovnih mest

ByAna Koren

19. maja, 2024 ,
Nemčija [Foto: Pixabay]

Raziskava: Izstop Nemčije iz EU bi uničil milijone delovnih mest

Raziskovalci nemškega gospodarskega inštituta (IW) so v nedavnem poročilu opozorili, da bi izstop Nemčije iz Evropske unije povzročil resno gospodarsko krizo in dolgoročno izgubo blaginje za prebivalstvo. Nemška tiskovna agencija dpa je imela vpogled v analizo, ki je razkrila, da bi takšen izstop privedel do znatnega zmanjšanja bruto domačega proizvoda (BDP) in velikega števila izgubljenih delovnih mest.

Drastične gospodarske posledice

Po ocenah raziskovalcev bi Nemčija pet let po izstopu iz EU beležila zmanjšanje BDP za 5,6 odstotka, kar bi pomenilo izgubo približno 690 milijard evrov. Poleg tega bi se število izgubljenih delovnih mest povzpelo na približno 2,5 milijona, kar je primerljivo z gospodarskimi izgubami, ki jih je povzročila pandemija koronavirusa in energetska kriza po ruski invaziji na Ukrajino.

Opozorila raziskovalcev

“Posledice bi bile ogromne,” opozarjajo avtorji poročila, ki so pri svojih izračunih upoštevali pretekle dogodke in podatke, vključno z gospodarskim vplivom brexita na Združeno kraljestvo. Ekonomisti so analizirali obdobje od referenduma leta 2016 do leta 2021 in te učinke ekstrapolirali na Nemčijo, pri čemer so upoštevali razlike med državama.

Alternativa za Nemčijo in evropsko povezovanje

Desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) zagovarja delno oslabitev evropskega povezovanja. Po njihovem mnenju bi morala biti Evropska unija zgolj gospodarska in interesna skupina ohlapno povezanih držav. Kljub temu pa raziskovalci IW opozarjajo, da bi dejanski izstop Nemčije iz EU imel še hujše posledice zaradi tesne povezanosti Nemčije z drugimi članicami EU in uporabe skupne valute evra.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pixabay