Raziskava pokazala podrobnosti v razlikah med Marsom in Zemljo

ByAna Koren

1. maja, 2023

Raziskava pokazala podrobnosti v razlikah med Marsom in Zemljo

Nova raziskava, ki temelji na seizmičnih podatkih Nasinega robotskega pristanišča InSight ponuja popolnejše razumevanje Marsove globoke notranjosti in nove podrobnosti o razlikah med Zemljo, tretjim planetom od Sonca, in Marsom, četrtim.

Razlike med jedrom Marsa in Zemlje

Raziskava, ki temelji na zaznavi prvih seizmičnih valov, ki potujejo skozi jedro planeta, ki ni Zemlja, je pokazala, da je najgloblja plast Marsa nekoliko manjša in gostejša, kot je bilo znano doslej. Raziskava je pokazala najboljšo oceno sestave Marsovega jedra doslej.

Oba planeta imata jedra večinoma iz tekočega železa. Okoli 20 odstotkov Marsovega jedra je medtem sestavljeno iz elementov, lažjih od železa. Večinoma žvepla, pa tudi kisika, ogljika in nekaj vodika, je pokazala študija.

To je približno dvakrat večji odstotek teh elementov v Zemljinem jedru. Slednje pomeni, da je Marsovo jedro bistveno manj gosto kot jedro našega planeta. A je še vedno gostejše od ocene za leto 2021, ki temelji na drugi vrsti podatkov iz zdaj upokojenega InSighta.

“Najgloblja področja Zemlje in Marsa imajo različno sestavo. Kar je verjetno posledica pogojev in procesov, ki so delovali, ko so se planeti oblikovali, in materialov, iz katerih so bili narejeni,” je povedala seizmologinja Jessica Irving z univerze v Bristolu v Angliji. Raziskavo, objavljeno ta teden v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences, je vodila omenjena univerza.

Jedro lahko vpliva na bivalnost planeta

Raziskave je velikost Marsovega jedra natančno določila in ugotovila, da ima premer približno 3560–3620 km, kar je približno 20–50 km manj, kot je bilo prej ocenjeno. Jedro Marsa predstavlja nekoliko manjši odstotek premera planeta kot jedro Zemlje. Narava jedra lahko igra vlogo pri določanju, ali bo skalnat planet ali luna lahko skrivala življenje.

Jedro je na primer ključno pri ustvarjanju zemeljskega magnetnega polja, ki ščiti planet pred škodljivim sončnim in kozmičnim sevanjem delcev.

“Zemlji podobni planeti in lune imajo silikatne, kamnite zunanje plasti in kovinsko jedro, v katerem prevladuje železo. Eden najpomembnejših načinov, kako lahko jedro vpliva na bivalnost, je ustvarjanje planetarnega dinama,” je dejala Irving.

“Zemljino jedro ga ima, Marsovo jedro pa ne. Marsovo jedro verjetno nima več energičnega, turbulentnega gibanja, ki je potrebno za ustvarjanje takšnega polja,” je dodala Irving.

Seizmični dogodki na Marsu

Mars ima premer približno 6.779 km, v primerjavi s premerom Zemlje, ki znaša približno 12.742 km. Mars je v skupni prostornini skoraj sedemkrat večji od Zemlje.

Obnašanje seizmičnih valov, ki potujejo skozi planet, lahko razkrije podrobnosti o njegovi notranji strukturi. Nova odkritja izhajajo iz dveh potresnih dogodkov, ki sta se zgodila na nasprotni strani Marsa od mesta, kjer je bil pristajalni modul InSight ali njegov seizmometer na površini planeta.

Prvi je bil potres avgusta 2021 s središčem v bližini kanjona Valles Marineris na Marsu, največjega kanjona v Osončju. Drugi je bil trk meteorita septembra 2021, ki je pustil približno 130 metrov velik krater.

“Misija InSight je bila fantastičen uspeh”

Ameriška vesoljska agencija je decembra po štirih letih delovanja InSight zaradi kopičenja prahu, ki je onemogočal polnjenje njegovih baterij na sončno energijo, upokojila.

“Misija InSight je bila pri dešifriranju strukture in pogojev v notranjosti planeta neverjetno uspešna,” je povedal geofizik Univerze v Marylandu in soavtor študije Vedran Lekic. Dodal je: “Razporeditev mreže seizmometrov na Marsu bi vodila do še več odkritij. Pomagala bi nam razumeti planet kot sistem, česar samo s pogledom na njegovo površino iz orbite ne moremo storiti.”

Vir Foto: Wikimedia