Raziskava razkriva: Svetle barve pospešujejo razgradnjo plastike

Plastična vrečka [Foto: Freepik]

Raziskava razkriva: Svetle barve pospešujejo razgradnjo plastike

Avtorji nedavne študije opozarjajo proizvajalce, naj premislijo o barvah, ki jih uporabljajo za izdelavo kratkotrajnih plastičnih izdelkov. Raziskava, objavljena v reviji Environmental Pollution, je pokazala, da se plastika svetlih barv hitreje razgradi in tvori mikroplastiko kot tista bolj umirjenih barv.

Strokovnjaki z Univerze v Leicestru so dokazali, da barve, kot so rdeča, modra in zelena, pomembno vplivajo na hitrost razgradnje plastike. To pomeni, da se v okolje sprosti več škodljive mikroplastike. Študija je bila prva te vrste, ki je potrdila ta učinek.

Raziskovalci z Univerze v Leicesterju in Univerze v Cape Townu so uporabili dve komplementarni študiji. Prva je vključevala zamaške steklenic različnih barv, ki so bili tri leta izpostavljeni soncu in vremenskim vplivom na strehi univerzitetne zgradbe. Druga študija je analizirala različne barvne plastične predmete, najdene na oddaljeni plaži v Južni Afriki.

Črna, bela in srebrna plastika večinoma niso prizadete

Rezultati so pokazali, da črna, bela in srebrna plastika večinoma niso prizadete. Modri, zeleni in rdeči vzorci pa so postali zelo krhki in razdrobljeni v enakem časovnem obdobju. Starejši vzorci navadnih barv so bili najdeni na južnoafriški plaži, pesek pa je bil poln živobarvnih drobcev.

Raziskovalci pojasnjujejo, da črna, bela in srebrna barvila ščitijo plastiko pred škodljivim ultravijoličnim (UV) sevanjem, ki spremeni njeno polimerno strukturo in jo naredi krhko. “Neverjetno je, da vzorci, ki so bili prepereli na strehi v Leicestru, in tisti, zbrani na vetrovni plaži na južni konici afriške celine, kažejo podobne rezultate,” pravi dr. Sarah Key, vodja projekta.

Profesorica Sarah Gabbott s Šole za geografijo, geologijo in okolje Univerze v Leicestru dodaja: “Do naše študije sem domnevala, da so bile moje oči zavedene in da sem samo videla bolj barvito mikroplastiko, ker jo je bilo lažje opaziti. Vendar se je izkazalo, da je v okolju res verjetno več svetlo obarvane mikroplastike, ker je bolj dovzetna za razdrobljenost v milijone drobnih, a barvitih delcev.”

Raziskovalci menijo, da bi uporaba manj barvite plastike lahko zmanjšala onesnaževanje. Dr. Key poudarja: “Proizvajalci bi morali pri oblikovanju plastičnih predmetov in embalaže upoštevati možnost recikliranja materiala ter verjetnost, da se bodo smeti razgradile. Pri predmetih, ki se uporabljajo na prostem ali so močno izpostavljeni sončni svetlobi, se je bolje izogibati barvam, kot so rdeča, zelena in modra, da bodo trajali čim dlje.”

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik