Raziskava: Rokopis krepi učenje, zasloni morda ne

ByA.K.

3. februarja, 2024 ,
Foto: Freepik

Raziskava: Rokopis krepi učenje, zasloni morda ne

Pisalo in papir ter tradicionalne šolske table, ki so nekdaj krasili učilnice po vsem svetu, postopoma izginjajo, saj jih nadomeščajo zasloni elektronskih naprav. Ta premik, opozarjajo znanstveniki, bi lahko imel negativne posledice za učenje, kažejo rezultati nove raziskave.

Nova študija, objavljena v reviji Frontiers in Psychology, razkriva, da ročno pisanje novih informacij spodbuja bolj učinkovito zadrževanje teh informacij v možganih, v primerjavi s tipkanjem na elektronskih napravah. To odkritje je v nasprotju s splošnim trendom digitalizacije, ki ga povezujemo s napredkom.

Audrey van der Meer z norveške univerze za znanost in tehnologijo, soavtorica študije, je poudarila: “Pokazali smo, da so vzorci povezljivosti možganov pri rokopisu veliko bolj zapleteni kot pri pisanju s tipkovnico.” Dodala je, da takšna aktivnost v možganih igra ključno vlogo pri oblikovanju spomina in kodiranju novih informacij, kar je bistveno za učenje.

Raziskava je temeljila na testiranju 36 študentov, katerih možganske reakcije so razkrile prednosti rokopisa. Znanstveniki zdaj pozivajo k ponovnemu poudarku na rokopisu v izobraževalnem procesu. Poudarjajo, da bi morali otroci biti izpostavljeni dejavnostim pisanja z roko v šoli, da bi zagotovili optimalne pogoje za učenje.

Ugotovitve prihajajo v času, ko nekatere šole v ZDA že uvajajo rokopis kot pomemben del učnega procesa. Raziskovalci upajo, da bo ta trend pripeljal vsaj do delnega povratka rokopisa v izobraževalne ustanove, kjer je upadla njegova uporaba.

Pisanje ima za otroke številne prednosti in pomembno vlogo v literarnem svetu ter pri razvoju otrok.

Tukaj je nekaj razlogov, zakaj je pisanje za otroke dobro:

Razvoj fine motorike: Pisanje na roko zahteva premikanje majhnih mišic roke, kar prispeva k razvoju fine motorike. Otroci, ki pišejo na roko, razvijajo boljšo koordinacijo in nadzor nad svojimi gibčnimi prsti.

Krepitev možganskih povezav: Pisanje na roko je povezano s kretnjami in občutkom dotika, kar lahko pripomore k boljšemu razvoju možganskih povezav. To lahko pozitivno vpliva na kognitivni razvoj otroka.

Spodbujanje kreativnosti: Pisanje na roko omogoča otrokom izražanje svojih misli in idej na bolj individualen način. To spodbuja kreativnost in omogoča otrokom, da bolje razvijajo svoj lasten glas in slog pisanja.

Boljše razumevanje črk in številk: Pisanje na roko pomaga otrokom bolje razumeti obliko in strukturo črk ter številk. To jim olajša učenje branja in matematike.

Izboljšanje spomina: Raziskave so pokazale, da pisanje na roko lahko izboljša spomin in pomaga otrokom bolje zapomniti informacije.

Osebna izražanje in samozavest: Ko otroci pišejo na roko, se počutijo bolj povezane z besedami in sporočili, ki jih zapisujejo. To lahko okrepi njihovo samozavest in sposobnost izražanja svojih misli in občutkov.

Tradicionalna veščina: Pisanje na roko je pomemben del kulturne dediščine in tradicije. Učenje te veščine omogoča otrokom, da se povežejo s preteklostjo in bolje razumejo svojo kulturo.

Kljub tem koristim je pomembno, da otroci razvijajo tudi digitalne veščine, saj je digitalna pismenost v sodobnem svetu prav tako ključna. Pisanje na roko pa še vedno ostaja pomembna spretnost, ki ima številne koristi za otrokov razvoj.

vir dela besedila; Portal24; Foto: Freepik