Razkrita vsota in namen nakazil za gasilca Sandija Zajca

ByA.K.

25. novembra, 2023 , ,
Foto: Zajem zaslonaGasilec Zajc Zajem zaslona

Razkrita vsota in namen nakazil za gasilca Sandija Zajca

Primož Jagrič, namestnik poveljnika Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Mengeš, je za N1 razkril, da je društvo gasilcu Sandiju Zajcu nakazalo donacije v višini 268.000 evrov, pri čemer je bil namen nakazila jasen. Ta znesek je nekoliko nižji od prvotne vsote, ki je znašala okoli 280.000 evrov. Vendar pa se je v humanitarni akciji na transakcijski račun PGD Mengeš, z označbo “za Sandija Zajca,” sprva steklo okoli 280.000 evrov, a so nekateri donatorji, ko je zgodba o zapletih pri donacijah prišla v javnost, zahtevali vračilo sredstev.

Jagrič je pojasnil: “30. septembra je na računu za Sandija Zajca znašalo okoli 280.000 evrov, a smo nekatere donacije vrnili na zahtevo donatorjev in z njegovim soglasjem.” Prvi del te zgodbe se je zaključil z današnjim nakazilom. Zajc in njegova nekdanja partnerka sta si denar razdelila, vendar niso razkrili, v kakšnem razmerju, saj gre za zasebno zadevo nekdanjih partnerjev.

Še vedno pa ni znano, kdo je upravičen do preostalih dobrih 230.000 evrov

Izvirni zaplet pri donacijah za Zajca začel 6. avgusta, ko je PGD Mengeš na svojem Facebook profilu začelo humanitarno akcijo. Društvo je objavilo transakcijski račun, naslov društva in kodo namena. Sklica, ki je ključen za razumevanje namena nakazila na banki prejemnika pa društvo ni navedlo.

Na transakcijski račun PGD Mengeš je tako pritekal denar tako za Zajca kot za prostovoljno gasilsko društvo. Skupni znesek vseh nakazanih donacij znaša več kot pol milijona evrov. Približno 280.000 evrov za Zajca (sprva) in dobrih 230.000 evrov, pri katerih pa namen nakazila ni znan. Zato ni znano, kolikšen znesek pripada prostovoljnemu gasilskemu društvu in kolikšen Zajcu.

Jagrič je pojasnil, da trenutno prek bank preverjajo namene nakazil za te donacije. “Za zdaj še nimamo vseh podatkov, zato še ne vemo točnega zneska za Zajca in društvo. Denarja ne bomo nakazali, dokler ne bodo znani vsi nameni nakazil. Ko bo to znano, bomo tudi ta denar nakazali,” je poudaril. Društvo je od bank že prejelo podatke o namenu nakazila za nekatere donacije, za druge pa še ne. Kdaj bo proces zaključen, prav tako še ni znano. “Naš računovodja je poizvedoval pri bankah, vendar trenutno nimamo vseh podatkov,” je še pojasnil Jagrič za N1.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24