Razkrite so visoke plače vodilnih na RTV Slovenija

ByAna Koren

11. januarja, 2024 ,
Vhod v RTV Slovenija [Foto: Portal24/Edvard Kadič]

Razkrite so visoke plače vodilnih na RTV Slovenija

Predsednik uprave RTV Slovenija, Zvezdan Martić, je prejšnji mesec podpisal pomembno pogodbo v vrednosti pet milijonov evrov s takratnim vodjo Urada za narodnosti, Janezom Doltarjem. Namen te pogodbe ni bil zgolj financiranje manjšin, ampak tudi zagotovitev finančne stabilnosti celotnega javnega zavoda RTV Slovenija. To je postalo jasno, ko je Martić v izjavi za Planet TV priznal, da bo denar namenjen izplačilu plač zaposlenim, saj je finančno stanje postalo alarmantno.

Nekaj dni pred tem finančnim vložkom je Martić premierja Roberta Goloba prosil za pomoč pri reševanju finančne krize RTV Slovenija. Zato se postavlja vprašanje, za katere plače je bil in še bo porabljen dodaten denar davkoplačevalcev. Po daljši pripravi odgovorov je Reporter od RTV Slovenija prejela podatke o plačah za mesec oktober.

Najvišje plače v oktobru

  1. Aljoša Curavić (6.171 evrov bruto) – odgovorni urednik radijskega programa za italijansko narodno skupnost.
  2. Mojca Petrič Bužan (5.759 evrov bruto) – odgovorna urednica regionalnega televizijskega programa RTV centra Koper – Capodistria.
  3. Mirjana Lovrić Magyar (5.757 evrov bruto) – odgovorna urednica televizijskega programa za madžarsko narodno skupnost.

Vodja regionalnega RTV centra Koper – Capodistria, David Runco, je za isti mesec prejel 5.571 evrov bruto, Monika Bertok, odgovorna urednica televizijskega programa za italijansko narodno skupnost, pa 5.512 evrov bruto. Andrej Šavko, v. d. odgovornega urednika regionalnega radijskega programa v Kopru, je prejel nekoliko manj, in sicer 5.472 evrov bruto.

Matej Žunkovič, v. d. vodja regionalnega RTV centra Maribor, je zaslužil 5.188 evrov bruto, medtem ko je Tomaž Karat, v. d. odgovornega urednika regionalnega televizijskega programa v Mariboru, prejel 4.520 evrov bruto. Jože Možina, avtor oddaje Pričevalci, je za november prejel bruto plačo v višini 4.770 evrov. Janez Lombergar, partner Ksenije Horvat (nekdanji direktor RTVS), je zaslužil 4.722 evrov bruto, ob tem pa prejema še 40 odstotkov starostne pokojnine, saj izpolnjuje pogoje za upokojitev.

Odgovorni urednik regionalnega radijskega programa v Mariboru, Robert Levstek, je zaslužil 4.498 evrov bruto, Darko Pukl, odgovorni urednik uredništva radijskega programa za tujo javnost, pa 4.739 evrov bruto. Odgovorni urednik radijskega programa za madžarsko narodno skupnost, Attila Pisnjak, je prejel 4.346 evrov bruto.

Sto najbolje plačanih

Portal Spletni časopis je objavil podatke o plačah stotih najbolje plačanih zaposlenih na RTV Slovenija za november. Na vrhu seznama se je znova znašel Aljoša Curavić s plačo v višini 5.541 evrov bruto, medtem ko je Zvezdan Martić zasedel drugo mesto s plačo v višini 5.384 evrov bruto. Tretje mesto je zasedla direktorica digitalnih vsebin, Kaja Jakopič, s plačo v višini 5.333 evrov bruto. Direktorica TV Slovenija, Ksenija Horvat, pa je zaslužila 5.184 evrov bruto in zasedla peto mesto.

Voditelja Odmevov, Rosvita Pesek in Igor Bergant, sta prejela nekaj več kot 4.800 evrov bruto, medtem ko je novinarka Ilinka Todorovski prejela 4.797 evrov bruto. Partner od Ksenije Horvat, Janez Lombergar, ki izpolnjuje pogoje za upokojitev, prejema 40 odstotkov starostne pokojnine poleg svoje plače, ki znaša 4.722 evrov bruto.

Vse te plače so bile izplačane v okviru plače za oktober, vključujejo pa tudi dodatke za redno delovno uspešnost za prejšnje tri mesece.

vir; Foto:Portal24/Edvard Kadič