Amazon je v pismu, poslanem kongresu, priznal, da njegovo podjetje Ring posnetke pošilja organom pregona brez naloga ali soglasja lastnikov. Do leta 2022 je to storilo 11-krat.

Pismo z dne 1. julija, ki odgovarja na vprašanja senatorja Eda Markeyja, njegov urad pa ga je objavil v sredo, kaže, da se Ring pogosto in samovoljno odloča o tem, ali bo organom pregona zagotovil podatke o nadzoru brez naloga ali soglasja lastnika zvonca.

Ring politika

V skladu s svojo politiko si Ring “pridržuje pravico, da se nemudoma odzove na nujne zahteve organov pregona za informacije v primerih, ki vključujejo neposredno smrtno nevarnost ali resno telesno poškodbo katere koli osebe,” navaja pismo. Podjetje od policije zahteva, da v primeru nuje izpolni poseben obrazec za nujne zahteve. Tako se izogne ​​običajnemu postopku kazenskega pregona.

Da imajo policija in drugi dostop do posnetkov kamere Ring, je že dolgo očitno. Priznanje zdaj pa jasno razkriva, da je dostop sistematičen. Uporabniki pri tem nimajo nobene besede. Amazon je prav tako zavrnil zavezo, da ne bi uporabljal tehnologije za prepoznavanje glasu in obraza s kamerami Ring.

Pred leti

Pred leti se je že pisalo o tem kako so Amazonovi PR-ovci zanikali predhodna poročila o neupravičenem sodelovanju s policijo. Zakaj je imela policija dostop do informacij, ki jih brez dostopa do kamer Ring in metapodatkov nikakor ne bi mogla poznati, niso želeli odgovoriti.

Ob objavi zgodbe o Amazononovi osebi za odnose z javnostmi je avtor dobil odgovor, da je zapis, da; “Amazon svojim lokalnim organom pregona posreduje izčrpne dosjeje o vseh, ki aktivirajo zvonec Ring, vključno s podatki o tem kje živijo, naslovi vsake MAC naprave in kako koga doseči po e-pošti ali telefonu,”  napačen. Zakaj je zahteva po javnih evidencah pokazala, da so imeli policisti vse te informacije, pa niso mogli pojasniti. Sprva so rekli, da so jih lastniki Ringa gotovo prostovoljno posredovali organom pregona. Po vprašanju, ali res verjamejo, da je nekdo našel naslov MAC za njihove nadzorne zvonce in skrbno vnesel dolgo šestnajst mestno številko na spletno stran ali jo narekoval po telefonu so rekli: “Vprašanja o njihovem postopku in delovanju prelagamo na organe pregona.”

Pogosta nit v PR svetu, ki jo avtor večkrat sreča v zvezi s to zgodbo je, da je vsak dostop, ki ga organi pregona dobijo do posnetkov Ring, posledica tega, da policisti prek Amazona sprašujejo, ali jih bo stranka Ring prostovoljno zagotovila. Ne omenijo pa, da če stranka Ring zavrne zahtevo organov kazenskega pregona, lahko policija Amazonu reče le, da jo pač potrebujejo za svojo preiskavo in pridobijo na ta način.

Nasvet

Pred leti je avtor prispevka zamenjal sistem podoben Ringu (Arlo), na sistem Reolink (čeprav je starejši model), a je veliko boljši. Posnetki so jasnejši, še posebej ponoči, shranjeni so na trdem disku v kleti in ne zahtevajo nobenih zvijač v oblaku, čeprav se samodejno varnostno kopirajo, kamor koli jih želite poslati. Vendar to ni zvonec. 

Če se želite izogniti proizvajalcu, v katerega se vmešava KPK, je Geovision izdelan v Tajvanu.

Avtor. Cory Doctorow Vir: Boingboing.net

By A.K.

Komentar: