Razkritje škandala: Politiki v primežu Qatargate

ByB.O.

12. junija, 2023 , , ,

Razkritje škandala: Politiki v primežu Qatargate

Belgijski organi so decembra ukrepali glede političnih oseb, vpletenih v škandal Qatargate. Škandal je razkril tuje vmešavanje v Evropsko unijo. Preiskava je bila skrbno načrtovana in je predstavljala prvi udarec v prizadevanjih z visokimi vložki. Izvedli so jo belgijski tožilci. Bila je podobna napeti zgodbi. Zdelo se je, kot da bi bila neposredno iz hollywoodskega kriminalnega žanra.

Pripoved se je odvijala z zanimivo igralsko zasedbo: vohuni, skrivna srečanja v razkošnih hotelih in karizmatični politični dvojec, ki se je znašel v nemilosti. Obtožbe so se nanašale predvsem na Katar, Maroko in Mavretanijo. Ti naj bi vplivali na demokracijo v EU s podkupovanjem poslancev z 1,5 milijona evrov v neizsledljivi gotovini.

Šest mesecev pozneje je bilo zaprtih veliko sedanjih in nekdanjih članov Evropskega parlamenta ter njihov pomočnik. Predhodno so bili obtoženi korupcije, pranja denarja in sodelovanja v kriminalni združbi. Glavni preiskovalci namigujejo, da se lahko med preiskavo pojavijo še nova razkritja.

Evropski parlament je še vedno v šoku, podal se je na zahtevno pot, v ospredju pa so etične reforme. Obupano si namreč prizadevajo odstraniti madež korupcije. Pred prihajajočimi evropskimi volitvami. Medtem je škandal sprožil jezo in obtožbe v socialistični frakciji, ki so ji formalno pripadali vsi obtoženi poslanci Evropskega parlamenta.

Zdaj, ko je večina vpletenih posameznikov izpuščena na sojenje, se Parlament sooča s posebnim položajem. Eden od obtoženih poslancev Evropskega parlamenta se vrača na delo, medtem ko je drug tik pred tem, da to stori.

Belgijski tožilci po poročanju uglednega belgijskega dnevnika Le Soir zatrjujejo, da bi se preiskava lahko vsebinsko zaključila do konca leta. Vendar pa ostajajo neodgovorjena vprašanja. Kdo so bili domnevni storilci? Kakšna je bila natančna cena za plačilo? Koliko denarja je bilo vpletenega?

Predstavitev ključnih oseb, vpletenih v to škandalozno afero:

1. Pier Antonio Panzeri – vodja

Panzerijeva raven intrig je bila nizka, dokler se ni pojavil škandal Qatargate. Sodelavec je razkril, da ima Panzeri edinstveno navado – gledanje dokumentarcev na YouTubu o letalskih nesrečah med sejami parlamentarnega odbora. Panzeri zaprt v Belgiji, sprejel je odgovornost in se s tožilstvom dogovoril o priznanju krivde. Nato sta bili izpuščeni tudi njegova žena in hči, ki sta bili aretirani v Italiji. Panzeri je razkril nepravilnosti sodelavcev, ki so prejemali nedovoljena darila in denarne podkupnine iz treh držav.

Policija je v njegovem prebivališču zasegla 600.000 evrov gotovine. Kljub temu je Panzeri ostal diskreten in nevsiljiv. Leta 2018 je sklenil skrivni sporazum s Katarjem v imenu Evropskega parlamenta. Po odhodu iz parlamenta je ohranil dostop do prostorov zaradi sodelovanja z nevladno organizacijo Fight Impunity, ki se ukvarja s človekovimi pravicami. Trenutno je Panzeri zaprt v rezidenci v Bruslju, v hišnem priporu.

2. Eva Kaili – nekdanja zvezda

Grška televizijska voditeljica in političarka je dosegla visoko raven, a se je njena javna podoba decembra lani dramatično spremenila. Zaprli so jo zaradi nezakonitega premoženja in ji odvzeli parlamentarne funkcije.

Kaili je podprla Katar v nogometnem prvenstvu. Pozneje pa je bila zaprta zaradi kazenskih obtožb. Zatrjevala je svojo nedolžnost in se borila za pravice svoje hčerke.

Zdaj načrtuje politično vrnitev v parlament, vendar se sooča s številnimi izzivi. Kaili nima podpore stranke, EU se ne strinja z njo, vpletena je v sojenje v zadevi KatarGate, poleg tega pa ji grozi kazenska preiskava zaradi zlorabe sredstev EU. Spremeniti percepcijo iz zločinca v žrtev bo težka naloga.

3. Francesco Giorgi – zanesljivi pomočnik

Parlamentarni pomočnik Francesco Giorgi, partner Eve Kaili in oče njune hčerke, je vezni člen med Kaili in Panzerijem. Italijana imata dolgoletno tradicijo, saj je Giorgi dolga leta deloval kot vsestranski politični posrednik, tolmač in nosilec torb za starejšega Panzerija.

Giorgi, ki je bil decembra aretiran nekaj minut pred Kailijem, je hitro priznal svojo vlogo v korupcijski združbi. Po letih, ko je bil Panzerijev pomočnik, je leta 2019 začel delati za evropskega poslanca Andreo Cozzolino, še enega ključnega osumljenca.

Po izpustitvi iz zapora in nato iz hišnega pripora so ga že opazili pred parlamentom, zdaj pa je, po poročanju španskega časnika El Mundo, znova pod isto streho kot Kaili v njunem stanovanju, ki je le streljaj od parlamenta.

4. Marc Tarabella – lokalni antijunak

Belgijski socialistični poslanec Evropskega parlamenta Marc Tarabella, znan po svoji prijazni naravi, se je zapletel v polemiko. Tarabella je obtožen sprejemanja daril, saj naj bi prejel 140.000 EUR, da bi vplival na delo v Parlamentu, povezano s Katarjem. Kljub obtožbam Tarabella odločno zanika kakršno koli kršitev. Saga je bila polna dramatičnih dogodkov, vključno s preiskavo njegove hiše v prisotnosti predsednice parlamenta Roberte Metsole in čustveno tiskovno konferenco.

Tarabella je bil zaradi februarske aretacije izključen iz svoje politične skupine. V priporu je poskušal izpodbijati nepristranskost sodnika, vendar so bila njegova prizadevanja neuspešna. Tarabella je bil aprila izpuščen iz zapora in hišnega pripora in se je vrnil na delo.

5. Andrea Cozzolino – poslanec v negotovosti

Italijanski poslanec Cozzolino je skupaj s še dvema poslancema iz vrst socialistov in demokratov obtožen korupcije. Vendar izstopa, ker ga že več mesecev ni bilo v Belgiji. Cozzolino je bil aretiran v Neaplju in se je iz hišnega pripora boril proti izročitvi Belgiji. Belgijske oblasti ga želijo zaslišati v zvezi z obtožbami, da je sprejemal podkupnine za blokiranje resolucij o državah, kot je Maroko.

Cozzolino, ki je leta 2019 prevzel vodenje delegacije Parlamenta za Magreb, zanika kakršno koli kršitev. Čeprav je bila njegova izročitev odobrena, se trenutno pritožuje na italijanskem vrhovnem sodišču. Če bo izgubil, bo morda izročen Belgiji.

6. Abderrahim Atmoun – moški iz Rabata

Maroški politik Atmoun, nekdanji veleposlanik na Poljskem, je imel kot diplomat v Evropi pomembne povezave. Vendar je zdaj povezan s preiskavo korupcije, ki jo vodijo belgijski organi. V skladu z nalogi za prijetje je Atmoun naveden kot pogost sogovornik Piera Antonia Panzerija.

Po decembrski vrnitvi v Maroko je Atmoun po poročanju anonimnih virov iz maroških interesov v EU ostal neopazen. Kljub prošnjam za komentar se niti Atmoun niti maroško veleposlaništvo nista odzvala na poizvedbe.

7. Ali Bin Samikh Al Marri – katarski nadzornik

Katarski minister za delo Dr. Ali je bil izvoljen za predsednika konference agencije ZN za delo. Kljub obtožbam o katarskih vratih in kritikam glede ravnanja z delavci migranti proti njemu ni bila vložena nobena obtožnica.

Dr. Alijevo ime se je v preiskavi belgijske policije pojavilo kot “nadzornik” Panzerijevih dejavnosti. Al Marri, znan po katarski diplomaciji, je bil tesno povezan s Panzerijem in Giorgijem. Morebitno nakazilo gotovine bi lahko potekalo v enem od bruseljskih hotelov. O tem je poročal belgijski časnik Le Soir.

8. Niccolò Figà-Talamanca – odgovorni za človekove pravice

Vodja butične nevladne organizacije za človekove pravice Figà-Talamanca je bil zaradi korupcije aretiran in zaprt. Vendar je bil februarja izpuščen, ko so tožilci po Panzerijevem priznanju zmanjšali njegovo domnevno vlogo.

Nevladna organizacija Figà-Talamanca je najemala pisarniške prostore za Panzerijevo nevladno organizacijo. Imeli sta skupnega donatorja, Fundacijo za človekove pravice s sedežem v ZDA. Fundacija zanika kakršno koli vpletenost v afero Qatargate. Figà-Talamanca je kljub tej preizkušnji trdno prepričan o svoji nedolžnosti in je zavezan nadaljnjemu delu na področju človekovih pravic.

9. Monica Bellini – računovodkinja

Belgijsko tožilstvo sumi računovodjo Piera Antonia Panzerija, da je z ustanovitvijo navideznega podjetja Equality Consultancy s sedežem v Bruslju pomagal pri prenosu nezakonitih sredstev.

Panzeri zanika, da bi storil kakršno koli kaznivo dejanje. Poleg tega italijanske pravosodne sile vodijo ločeno preiskavo o Bellinijevi in podjetju. Pred kratkim je italijansko sodišče zavrnilo zahtevo za izročitev Belgiji.

10. Luca Visentini – sindikalist

Vodja delavcev je bil pridržan, izpuščen je bil brez obtožb. Med kampanjo za vodjo ITUC je prejel 50.000 evrov od organizacije Fight Impunity. Denar je bil razdeljen v ovojnicah z motivom Božička. Visentini zanika kakršno koli kršitev in trdi, da denar ni vplival na njegovo pozitivno izjavo o katarskih delovnih reformah. Kasneje je bil razrešen s položaja vodje ITUC, njegova nadaljnja kariera pa je negotova.

11. Maria Arena – Panzerijeva “strokovna prijateljica”

Italijansko govoreča belgijska poslanka Arena, tesna sodelavka glavnega osumljenca Panzerija, vztraja pri svoji nedolžnosti. Čeprav ni obtožena, je v nalogu za prijetje omenjena kot del skupine, ki naj bi delala za Panzerija. Arena je odstopila z mesta vodje odbora za človekove pravice, ko je bilo razkrito njeno neprijavljeno potovanje v Katar.

Na mestu vodje pododbora za človekove pravice je zamenjala Panzerija, vendar je zanikala, da bi obnovila njegov skrivnostni katarski dogovor. Intervju iz leta 2020 medtem nakazuje, da je vedela za aktivni sporazum in ga tudi podedovala.

Bonus! Michel Claise – glavni preiskovalec

Čeprav je v škandal različno vpletenih vseh 11 posameznikov, je Claise odgovoren za razkritje vseh povezav.

Claise, skrivnostni sodnik, ki je v prostem času nagnjen k pisanju romanov in je neomajno predan boju proti finančnim nepravilnostim, skupaj s protikorupcijskimi preiskovalci še naprej vodi preiskavo. Kljub Tarabellinemu poskusu, da bi ga odstavili, Claise ostaja neomajen.

Nedavno sta ga v Evropskem parlamentu opazili dve priči, ki sta prelomili pečate na Tarabellovi pisarni in opravili preiskavo v sosednji Cozzolinojevi pisarni. Kljub številnim prošnjam Politica za intervju, Claise vztrajno zavrača povabilo.

Usoda razgradnje domnevne globalne korupcijske mreže, ki je prizadela jedro demokracije EU, je na plečih majhne Belgije. V tem pogledu je Claiseova ključna vloga še toliko pomembnejša.

Vir Portal24 Foto: Wikipedia