Razlogi, zakaj uporaba mobilnega telefona pred spanjem ni dobra

Raziskovalci opozarjajo, da lahko uporaba mobilnega telefona pred spanjem privede do številnih negativnih posledic za naše zdravje in počutje. Profesor Timothy Brown z Univerze v Manchesterju je podrobno preučeval vpliv zaslonov elektronskih naprav na spanje. Ugotovil je, da elektronske naprave, vključno z mobilnimi telefoni, oddajajo mešanico valovnih dolžin iz rdečega, zelenega in modrega dela spektra. Slednje je še posebej problematično. Modra svetloba namreč posnema dnevno svetlobo in s tem spodbuja možgane, da zavirajo proizvodnjo melatonina, hormona, ki uravnava spanec.

Raziskava Northwestern University je pokazala, da preveč svetlobe ponoči ne vpliva samo na kakovost spanca, ampak tudi zmoti raven sladkorja v krvi. Slednje poveča željo po sladki hrani in ogljikovih hidratih naslednji dan. To pomeni, da bi lahko uporaba mobilnega telefona pred spanjem prispevala k nezdravim prehranjevalnim navadam. Poleg tega nizka izpostavljenost svetlobi med spanjem lahko vpliva tudi na zdravje srca in poveča tveganje za inzulinsko rezistenco.

Poleg tega nenehna obveščanja in interakcije na družbenih omrežjih lahko možgane premaknejo v stanje hipervigilnosti, v kateri smo nenehno pripravljeni odgovarjati na sporočila. To ne vpliva samo na kakovost spanca, ampak tudi na naslednji dan. Ocenjuje se, da dva od petih ljudi sežeta po telefonu v petih minutah po tem, ko se zbudita. Neka študija je celo povezala pogosto preverjanje telefona z višjimi ravnmi kortizola, stresnega hormona, kar lahko privede do občutkov tesnobe in stresa že ob začetku dneva.

Strokovnjaki zato priporočajo, da se izognemo uporabi mobilnih telefonov in drugih elektronskih naprav vsaj uro pred spanjem ter v postelji, da bi zmanjšali negativne učinke na naše zdravje. Priporočajo tudi uporabo funkcij “ne moti” ali “nočni način” na naših napravah. Omenjene funkcije namreč zmanjšujejo količino modre svetlobe, ki jo oddajajo zasloni in onemogočajo obvestila med spanjem.

Vir Foto: Pexels Portal24