Razmere v izolskem domu upokojencev kličejo po nujnih ukrepih

Foto: Freepik

Razmere v izolskem domu upokojencev kličejo po nujnih ukrepih

Stanje v izolskem domu upokojencev je postalo kritično, s številnimi težavami, ki vplivajo na kakovost življenja njegovih stanovalcev. Varuh človekovih pravic je izpostavil, da je “stanovalcem kršena pravica do dostojnega življenja”, kar potrjujejo tako zaposleni kot stanovalci.

Dom, ki služi kot institucionalno varstvo, je umeščen v več kot 500 let stari objekt, nekoč samostan in sirotišnica. “Predstavljajte si, da morate jesen svojega življenja preživeti v objektu, ki je povsem neprimeren za bivanje,” opisujejo razmere v domu. Romina Zajc, direktorica zavoda, ob 70. obletnici delovanja doma izpostavlja, da so prostori najstarejšega objekta precej dotrajani, hkrati pa spomeniško zaščiteni, kar otežuje potrebne obnove, poroča 24ur.

Fizioterapijo izvajajo na hodnikih, bolniki z demenco pa so omejeni na prvo nadstropje brez prostega izhoda. Kopalnice so stare več desetletij, kljub temu pa zaposleni in stanovalci ne izgubljajo upanja. “Če si skromen… veste, jaz sem v revščini zrasla, sem naučena na revščino. Ampak iz malega raste veliko, verjamem, da bomo dobili lepši dom,” pravi ena od stanovalk.

Flori Banovac, predsednica sveta zavoda, je odločena, da je trenutni dom “eden najslabših v slovenskem prostoru, ki ni vreden človeškega dostojanstva.” Luka Omladič, državni sekretar na Ministrstvu za solidarno prihodnost, priznava težave in obljublja ukrepe. Po obisku ministra in njegove ekipe je že načrtovana izgradnja novega doma na primernem zemljišču, z ocenjeno ceno med 15 do 20 milijonov evrov. “Nujno potrebujemo nov dom in k temu je ministrstvo tudi že pristopilo,” poudarja Omladič. Pismo o nameri za nov dom naj bi bilo podpisano prihodnji teden, z odprtjem načrtovanim za leto 2027.

[Vir: 24]; Portal24; Foto: Freepik