Razpis za 10.000 računalnikov bodo ponavljali, dokler jih ne razdelijo

Računalnik [Foto: Pexels]

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS je do ponedeljka prejel 923 vlog za javni poziv za dodelitev računalniške opreme v izposojo v letu 2024. Od tega so nekaj več kot 500 vlog že uspešno rešili, so sporočili iz sklada. Namen te pobude je podpora socialno najšibkejšim družinam, ki potrebujejo računalniško opremo za svoje šoloobvezne otroke.

Razpis za 10.000 računalnikov bodo ponavljali, dokler jih ne razdelijo

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je lani poleti kupilo 10.000 prenosnih računalnikov, ki so namenjeni prav socialno ranljivim skupinam. Do ponedeljka so na skladu prejeli 923 vlog in jih od tega pozitivno rešili 527. Po pravnomočnosti izdanih odločb bodo upravičence obvestili, ministrstvo za digitalno preobrazbo pa bo prevzelo logistične naloge glede razdelitve prenosnikov.

Štipendijski sklad je poziv za razdelitev računalnikov objavil 12. aprila, vloge pa je mogoče oddati od 22. aprila do 22. junija. Na poziv se lahko prijavijo vlagatelji, ki so kot upravičenci do otroškega dodatka uvrščeni v prvi dohodkovni razred in imajo vsaj enega osnovnošolskega otroka. Upravičenci so tisti, katerih mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 230,76 evra.

Poziv bodo ponavljali

Če do izteka roka ne bodo razdelili vseh računalnikov, bodo na skladu skladno z novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti poziv podaljšali. V primeru, da bodo po podaljšanju poziva še vedno na razpolago računalniki, bodo poziv ponovno objavili ter določili novo skupino upravičencev iz višjih dohodkovnih razredov.

Možnost objave javnega poziva za dodelitev računalnikov se je odprla z uveljavitvijo novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki jo je DZ sprejel konec marca. Ta poteza je sledila nakupu 13.000 računalnikov s strani ministrstva za digitalno preobrazbo, ki so bili povod za interpelacijo zoper ministrico Emilijo Stojmenovo Duh. Ministrica je interpelacijo uspešno prestala, računalniki pa so končno našli pot do potrebnih uporabnikov.

Do sedaj so 39 računalnikov razdelili občinam, prizadetim v poplavah, 2961 pa šolam in zavodom. Nakup računalnikov preiskuje tudi Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence zaradi suma nedovoljenega dogovarjanja o cenah in usklajenega ravnanja pri oddaji ponudb.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Pexels