(Foto: Ministrstvo za obrambo ZDA/AP)

Prvo javno kongresno zaslišanje o opazovanjih neznanih letečih predmetov (NLP) v ZDA, po več kot 50 letih, se je končalo s precej malo odgovori o nepojasnjenih pojavih.

Dva visoka vojaška predstavnika, zadolžena za preiskovanje takšnih dogodokov, sta povedala, da je večino primerov na koncu mogoče identificirati. Vendar pa sta omenila, da pa so številni dogodki zaenkrat ostali nepojasnjeni.

Dogodki, ki jih je zabeležila vojska, vključujejo tudi 11 “skoraj” trčenj z ameriškimi letali. Zdi se, da se nekateri nepojasnjeni zračni pojavi (UAP) – kot vojska imenuje takšne NLP – premikajo brez vidnih pogonskih sredstev.

Foto: Alex Brandon/AP

Kaj se je zgodilo na zaslišanju?

Med zaslišanjem v pododboru za boj proti terorizmu, protiobveščevalnim službam in boj proti širjenju nelegalnega orožja, je visoki predstavnik obveščevalnih služb Pentagona Ronald Moultrie dejal, da je s “strogo” analizo mogoče identificirati večino, ne pa vseh UAP.

“Večino predmetov, na katere naletimo v preiskavah, je mogoče izolirati, označiti, identificirati in, če je potrebno, nevtralizirati,” je dejal Moultrie.

Res pa manjše število incidentov še vedno nima razlage. V enem od takih incidentov leta 2004, so piloti lovskih letal, ki so delovali z letalonosilke v Pacifiku, naleteli na predmet, za katerega se je zdelo, da se je spustil z višine nekaj tisoč metrov, nato pa se je ustavil in lebdel.

Foto: UAP, kot se ga vidi skozi nočna očala (fotografija prikazana na zaslišanju)

V drugem primeru, ki je bil na zaslišanju tudi prvič javno prikazan, je na kameri mogoče videti predmet, ki leti mimo lovskega letala ameriške mornarice. Primer ostaja nepojasnjen.

“Obstaja peščica dogodkov, v katerih so značilnosti letenja ali upravljanje predmetov, ki jih ne moremo razložiti s podatki, ki jih imamo na voljo,” je dejal Scott Bray, namestnik direktorja pomorske obveščevalne službe. “To so seveda tisti, ki nas najbolj zanimajo.”

Bray je prav tako skušal ovreči predstavo, da so UAP nezemljani, pri čemer je opozoril, da niso nikoli našli nobenega organskega ali anorganskega materiala ali celo nepojasnjenih razbitin in da ni bilo poskusov komuniciranja s predmeti.

“V delovni skupini UAP nismo zaznali ničesar, kar bi namigovalo, da gre za karkoli nezemeljskega izvora,” je še dodal.

Foto: Namestnik direktorja mornariških varnostnih služb Scott Bray kaže video z UAP

Varnostna grožnja ZDA?

Senatorji so na zaslišanju izrazili zaskrbljenost, da bi lahko takšni nepojasnjeni pojavi ogrozili nacionalno varnost.

Rick Crawford, republikanec iz Arkansasa, je dejal, da je neuspeh pri identifikaciji potencialnih groženj “enako neuspehu obveščevalnih podatkov” in dodal, da “ne gre za iskanje vesoljskih plovil,” je dodal.

V primerih objektov z nerazložljivim pogonom je Bray dejal, da ZDA “ne poznajo” morebitnih nasprotnikov s takšnimi tehnologijami.

Vir: BBC