Razprava o podnebnih ciljih EU se zaostruje

Evropska unija se je na vrhu COP27 v Egiptu prejšnje leto zavezala, da bo Združenim narodom predstavila spremenjeno podnebno strategijo. Ta sprememba je predlagala morebitno povečanje cilja zmanjšanja emisij toplogrednih plinov do leta 2030. Natančneje, predlagala je premik s 55-odstotnega na 57-odstotno zmanjšanje pod ravnijo iz leta 1990, kar odraža nedavne zakonodajne spremembe.

Vendar pa je v zadnjem osnutku, v katerem je predstavljeno stališče EU za vrh COP28 v Dubaju, omenjen le sedanji 55-odstotni cilj. Prejšnji osnutek iz julija je razkril tekoče razprave med državami EU o 57-odstotnem cilju. V zadnjem osnutku, v katerem je predstavljeno stališče EU za vrh COP28 v Dubaju, pa je omenjen le trenutni 55-odstotni cilj. Prejšnji osnutek iz julija je razkril, da države EU trenutno razpravljajo o 57-odstotnem cilju. Dva anonimna diplomata EU, ki prosto govorita o zaupnih razpravah, pa sta namignila, da možnost zvišanja skupnega cilja ni izključena.

Pogajanja se nadaljujejo in, kot je poudaril eden od diplomatov, je prilagoditev skupnega cilja občutljivo politično vprašanje, o katerem se bo verjetno odločalo na zasedanju Sveta, po možnosti na prihodnjem zasedanju okoljskih ministrov EU oktobra.

Ohranitev cilja 55 % bi lahko povzročila splošno razočaranje. Višji cilj EU bi lahko spodbudil druge velike onesnaževalce, da pred COP28 določijo agresivnejše cilje.

Odštevanje do COP28 v Dubaju

Okoljske organizacije si prizadevajo, da bi Bruselj dosegel 65-odstotno zmanjšanje, in opozarjajo, da bi lahko pobuda EU RePowerEU za zmanjšanje odvisnosti od ruskih fosilnih goriv potencialno presegla 55-odstotno mejo.

Cilj Združenega kraljestva je do leta 2030 zmanjšati emisije za 68 % glede na raven iz leta 1990. ZDA medtem načrtujejo 50-52-odstotno zmanjšanje glede na raven iz leta 2005 v tem desetletju, namerava Kitajska doseči najvišjo raven emisij do leta 2030, morda celo prej.

Evropska komisija je v preteklem letu poudarila pomembno točko. Znanstveniki so postavili teorijo. Predlagali so, da bi se z uvedbo novih predpisov, ki bi okrepili naravno absorpcijo ogljika v EU, emisije do leta 2030 lahko zmanjšale za 57 %. To zmanjšanje je v primerjavi z ravnmi iz leta 1990.

Evropska unija je pred konferenco COP28 poudarila, da morajo pomembna gospodarstva okrepiti svoje podnebne zaveze. To stališče se odraža tudi v osnutku dokumenta. Leta 2021 so se EU in druge članice Pariškega sporazuma zavezale, da bodo do konca leta 2022 posodobile svoje podnebne načrte. Vendar so se tega roka držale le nekatere, med njimi tudi Evropska unija.

EU zdaj svoj načrt izpopolnjuje. Najnovejši osnutek kaže, da države članice cenijo posodobljeno predložitev svojega nacionalno določenega prispevka (NDC) ZN. Uradnik španskega predsedstva EU je potrdil, da se pripravlja posodobitev NDC. Na vprašanje, ali bo pripravljena pred COP28, ki bo 30. novembra v Dubaju, pa je uradnik molčal.

Kako postopoma opuščati fosilna goriva?… več na Bizns24

Foto: Pexels

Portal24